Ви тут:
PROвсе Полтавщина Суспільство 

10 фактів про донорство

Переливання крові та її компонентів щорічно рятує мільйони життів.

10 цікавих фактів про донорство крові від ВООЗ:

1. Близько 112,5 млн доз здають донори в усьому світі щорічно. Близько 47% цих доз донорської крові заготовляють у країнах з високим рівнем доходу, де проживає менше 19% населення світу.

2. 79% від усіх переливань у країнах з високим рівнем доходу виконують пацієнтам у віці 60+ років

3. Всесвітня організація з питань охорони здоров’я закликає країни розробляти національні системи крові на основі популяризації добровільного безоплатного донорства крові, щоб досягнути мети – самозабезпечення безпечною кров’ю та її препаратами. Безоплатні та добровільні донори крові є найбільш безпечними, тому що поширеність інфекцій, що передаються через кров серед таких донорів – найнижча.

4. У 2013 році 74 країни повідомили, що понад 90% донацій відбувається від добровільних безоплатних донорів крові, серед яких 57 країн мають 100% добровільне безоплатне донорство. Та все ж залишається 71 країна, де менше 50% запасів крові поповнюють добровільні безоплатні донори, а більша частина поповнення запасів залежить від родинного чи платного донорства.

5. В середньому, у країнах з високим рівнем доходу населення у 9 разів більш охоче здає кров, ніж у країнах з низьким рівнем доходу.

6. Близько 10 000 центрів крові в 168 країнах показують статистику у 83 млн донацій. Середня кількість донацій на центр крові у розвинених країнах становить 15 000, і майже у 5 разів менше донацій у країнах з середнім та низьким рівнями доходів – 3100.

7. Середній рівень донацій в країнах із високим рівнем доходів становить 32,1 доза на 1000 людей в рік. Що не порівняти із 7,8 дозами на 1000 людей у країнах з середнім рівнем доходів та 4,6 дози на 1000 у країнах з низьким рівнем доходів.

8. Вся донорська крові завжди повинна бути обстежена на ВІЛ/СНІД, гепатит В, гепатит С та сифіліс перед переливанням. Тим не менш, 35 країн не можуть з цим впоратись в повній мірі. Тестування не є надійним у багатьох країнах через неправильне постачання тест-систем, дефіциту персоналу, тестів низької якості або відсутності базового рівня якості в лабораторіях.

9. Розподіл крові на різні компоненти дозволяє з однієї дози крові забезпечити потреби декількох пацієнтів і кожному з пацієнту перелити лише один з необхідних компонентів (еритроцити, тромбоцити і плазма). Близько 97% донорської крові, зібраної в країнах з високим рівнем доходів, 75,5% у країнах із середнім рівнем доходів та 50% у країнах з низьким рівнем доходів, розподіляються на компоненти крові.

10. Часто переливання крові призначають замість простих та безпечних альтернативних методів лікування, котрі можуть бути так само ефективними. Переливання, котре не вкрай необхідне несе в собі ризик зараження інфекціями, як ВІЛ/СНІД, гепатит та інші, для пацієнта, а також реакцію на переливання.

Перейти до вмісту