Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Україна у Другій світовій війні

З 2014 року 8 травня в Україні відзначають День пам’яті та примирення, який було встановлено резолюцією 59/26 Генеральної Асамблеї ООН.

8 – 9 травня в багатьох країнах світу згадують події Другої світової війни, адже це найкривавіший глобальний конфлікт, у ході якого загинуло за різними оцінками від 50 до 85 мільйонів людей. Війна для України почалася 1 вересня 1939 р. із нападу нацистської Німеччини на Польщу. Цього дня німецька військова авіація бомбардувала Львів та інші міста. Від 17 вересня учасником Другої світової війни на боці Німеччини став Радянський Союз.

Новий зміст Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом полягає у переосмисленні подій ІІ Cвітової війни, руйнуванні радянських історичних міфів, рівному вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкресленні солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та інших); відмові від святкування на користь вшанування.

Як відомо, українці воювали проти нацизму в 7 арміях світу : Червоній армії, Українській Повстанській Армії, Війську польському, Французьких, Британських, Канадських збройних силах та армії США.

“У 1939 – 1945 рр. тільки єдність усіх сил, що боролися проти агресора, уможливила перемогу», – наголошують історики. Прямі людські втрати України у Другій світовій становлять близько 8-10 млн. осіб.”

Про традицію 9 травня говорить Керівник Центру історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень ім. Кураса НАНУ Юрій Шаповал.

«Перший акт про безумовну капітуляцію підписали 7 травня 1945 року після 2 години ночі з німецькою делегацією за присутності представників західних союзників та СРСР у французькому місті Реймс. Він набув чинності 8 травня після 23 години. На вимогу Сталіна підписання капітуляції продублювали у зоні, яку зайняла Радянська армія. Це сталося 8 травня у передмісті Берліну Карслхорсті о 22 годині 43 хвилини за середньоєвропейським часом. У Москві тоді вже було 9 травня».

“8 травня – в день коли завершилася Друга світова війна у Європі, важливо вшанувати усіх її жертв і наголосити, що такі трагедії ніколи не повинні повторитися. Про це нагадує наш символ – червоний мак та гасло “Ніколи знову”, – зазначив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович .

 Нагадаємо, що саме 8 травня проходить загальнонаціональна акція “Мак пам1яті“.

8 травня – День пам’яті та примирення

Перейти до вмісту