Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Гребінківській ОТГ обговорили питання приєднання суміжних територіальних громад

Гребінківська міська об’єднана територіальна громада, поки що єдина в районі, готова розширювати свої межі.

Днями, в міській раді обговорили можливе добровільне приєднання довколишніх сільських рад до ОТГ. На зустрічі, ініційованій головою Гребінківської громади Віталієм Колісніченком, були присутні голови сільрад з усього району, за винятком Почаївської та Рудківської, представники міської ради, консультанти проекту ПУЛЬС Полтавського регіонального відділення Асоціації міст України (РВ АМУ). Консультанти детальніше зупинилися на законодавчих змінах, поінформували про хід децентралізаційної реформи в області, розповіли про переваги добровільного приєднання.

Віталій Колісніченко закликав сільських голів до приєднання до Гребініквської ОТГ або створення власних ОТГ, головне, на його думку, не зволікати з цим процесом.

Про перебіг процесу децентралізації в Полтавській області поінформував Олександр Полупан, консультант з правових питань Полтавського РВ АМУ.

– На сьогодні в області лише в п’яти районах відсутні об’єднані територіальні громади. Разом з тим у трьох з них вже почалася робота й ініційоване об’єднання, – розповідає про алгоритм Олександр Полупан. – Маємо кілька варіантів щодо подальшого створення об’єднаних громад у Гребінківському районі. Перший з них – це приєднання суміжних сільських рад до існуючої ОТГ. Згідно закону, до об’єднаної територіальної громади можуть приєднатися сільські ради, які перспективним планом віднесені до цієї громади. Тобто, для того, щоб якась сільська рада приєдналася, необхідно внести зміни до перспективного плану. Вносяться вони спочатку обласною радою, а потім затверджуються розпорядженням Кабінету міністрів України. Тому якщо йти цим шляхом, то часу небагато, бо до формування бюджету на наступний рік, повинен бути завершений процес приєднання. Приєднання до міської територіальної громади вважається таким, що здійснилося після прийняття всіма радами, в тому числі і міською, рішення про приєднання. З цього моменту втрачаються повноваження сільських, селищних рад, що приєдналися і їхніх голів та секретарів. Розпочинається процес реорганізації. При приєднанні до сільської чи селищної ОТГ процес вважається завершеним після виборів. Другий варіант – це створення декількох об’єднаних громад. Але тут, перш за все, повинна розглядатися спроможність таких громад, як зараз, так і в майбутньому. Нині спроможність територіальних громад розглядає Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням.

Анжеліка Саідова, консультант з бюджетних питань, детальніше зупинилася на тому, яким чином формується бюджет об’єднаної громади.

Голова Гребінківської ОТГ Віталій Колісніченко розповів про суттєві зміни, які відбулися в старостатах після об’єднання.

– Колишні Мар’янівська та Слободо-Петрівська сільські ради, які приєдналися до нас, отримали 916 тис грн субвенції на розвиток інфраструктури. За ці кошти ми ремонтуємо їдальню та кухню в Слободо-Птрівці та замінюємо систему опалення в дитячому садку в Мар’янівці, – зазначив голова.

Чи готові сьогодні села району до приєднання до Гребінківської міської ОТГ? Існує чимало сумнівів. Саме ними під час жвавого обговорення і поділилися присутні. Дехто аргументує тим, що немає спільних меж з об’єднаною громадою, інші апелюють до того, що населення не хоче, треті кажуть, що не знайдуть спільної думки з місцевими підприємцями, дехто боїться, що після приєднання всі бюджетні кошти та субвенції йтимуть лише на розвиток центральної садиби. Втім, зустріч за спільним столом та детальні роз’яснення консультантів, не минули даремно. Вже наступного дня у декількох сільських радах району відбулися громадські обговорення щодо приєднання до Гребінківської ОТГ.

Полтавське регіональне відділення Асоціації міст України

Перейти до вмісту