Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Роз’яснення про правові підстави для проведення атестації робочих місць за умовами праці

Правовою підставою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці; Списки №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016р. №461; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290; Перелік виробництв, цехів, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001 р. № 163, тощо.

Якщо виробництво, робота, професія, посада передбачена одним із названих нормативно-правових актів, тобто належить до робіт із шкідливими і важкими умовами праці, такі працівники користуються правом на пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці за результатами атестації.

Згідно статті 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально – профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від01.08.92 р.№442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу і цих умовах провадиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до пункту 4 цього Порядку атестацію проводить атестаційна комісія, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству. Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації .

Головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Гаркава Н.В.

Перейти до вмісту