Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Всеукраїнському етапі гри «Сокіл» («Джура») Полтавщину представлятиме рій «Характерники»

З 10 по 14 травня на Полтавщині проходив ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Участь у ньому взяли 30 роїв – переможці міських та районних етапів.

Обласний етап гри «Сокіл» («Джура») проходив у селі Головач на базі Полтавського обласного дитячого оздоровчого центру «Маяк», повідомляють у Полтавській ОДА.

Гра «Сокіл» («Джура») включає комплексну програму. Це інтелектуальні та силові завдання, спритність, вміння орієнтуватися. Тобто все те, що повинен уміти справжній козак, – зазначив голова Полтавського обласного клубу «Джура» Михайло Дубченко.

Організатори гри: Департамент освіти і науки Полтавської ОДА, Полтавська обласна організація Товариства сприяння обороні України та Полтавський обласний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді (ПОЦТКУМ). На Полтавщині «Сокіл» («Джура») проводять з 2009 року. Цьогорічна гра – ювілейна.

Відзначаємо десятиріччя проведення на Полтавщині цієї прекрасної гри. Вона охопила велику кількість учнівської молоді. «Сокіл» («Джура») – одна з найбільш популярних та масових серед усіх напрямів виховної діяльності, – наголосив директор ПОЦТКУМ Станіслав Комісар.

В області паспортизовані та діють 279 роїв – команд. І їхня кількість щороку збільшується – учнівська молодь прагне бути  джур-козаками. В школах і позашкільних закладах Полтавщини працюють гуртки козацько-лицарського виховання «Джура» та «Юні козачата».

У нас школа маленька – 84 учні. Проте охочих потрапити до рою дуже багато. І старшокласники, і учні середньої школи один поперед одного – готуються, загартовуються фізично, а ще допомагають плести сітки в АТО, – розповіла директор Литвяківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Таміла Костюк.

Цьогоріч, відповідно до умов проведення гри, учасники вперше проживали у наметових містечках – біваках. Це одне із завдань обласного етапу гри. Загалом учасники взяли участь у дев’ятьох конкурсах: «Впоряд» з демонстрацією основних елементів військової стройової підготовки; у порівнянні звітів про виконання завдань під гаслом «Добре діло»; у визначенні найкращого біваку в «Таборуванні». Також відбудуться змагання «Рятівник» і «Перетягування линви», визначення найкращих у стрільбах з пневматичної гвинтівки, військово-спортивна гра з використанням методик квестів «Пластун». Для інтелектуальної розминки передбачений конкурс на знання історії України та козацтва «Відун» і творчо-мистецький звіт художньої самодіяльності «Ватра. Слава героям».

Найбільше нам сподобалися «Ватра», «Пластун» і «Відун». У «Ватрі» ми можемо відкрити всі наші здібності й таланти. Кожен може показати все, що вміє. На історії можемо продемонструвати, чого нас навчили наші вчителі в школі. Так само і на «Пластуні», – розповіли учасники рою «Котелевські гарди» із Котелевського району.

Рій-переможець представлятиме Полтавщину на Всеукраїнському етапі. Тому до підготовки команди поставилися із повною відповідальністю.

Цьогоріч готувалися не так поспішно, як минулого року в екстремальних умовах. Понад місяць у нас пішло на підготовку. Діти наші ініціативні, творчі. Тому вони з радістю готувалися та гідно представили Засульську ОТГ на обласному етапі, – зазначила Валентина Шлапко, керівник-виховник рою «Засульська чайка» із Засульської ОТГ.

На Всеукраїнському етапі гри «Сокіл» («Джура») Полтавщину представлятиме рій «Характерники» із Зіньківського району. Друге місце посів рій «Соколята» із Миргорода. Третє – рій «Добротворці» із Шишацького району.

Наш рій утворився 2015 року. Робота у нас кипить цілий рік. Тобто, після кожного конкурсу ми сідаємо у свій імпровізований штаб і обговорюємо, що ми будемо робити наступного. Визначаємо, кого залучимо до обласного етапу. Думаємо, де і що виправити – помилки, яких не бачили раніше, – розповіла Ніна Аксельрод, керівник-виховник рою «Добротворці» Шишацького району.

Над чим варто працювати, щоб наступного року показати кращі результати, знають й учасники, які не посіли призових місць.

Треба нам попрацювати та вдосконалити стройову підготовку і стрільбу. Бо, що стосується останнього, то ми тренуємося з однією зброєю, а тут зовсім інша. Тому ми плануємо працювати зі зброєю по типу М16, – додав Іван Лисенко, керівник-виховник рою «Перша сотня» із Гадяцького району.

Всеукраїнський етап гри відбудеться у липні у Київській області.

Перейти до вмісту