Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

На Полтавщині вшанували жертв політичних репресій

20 травня в урочищі Триби під Полтавою відзначили 80-ті роковини Великого терору. До підніжжя Пам’ятного знаку на місці перепоховання останків жертв політичних репресій лягли квіти.

Щороку третьої неділі травня Україна вшановує пам’ять понад півмільйона українців – жертв нещадного тоталітарного режиму 1937-1938 років.

Вшанувати пам’ять постраждалих з’їхалися представники влади області й органів місцевого самоврядування, духовенство, громадськість і родичі загиблих. Про це повідомили в Полтавській ОДА.

У 30-х роках минулого століття біля хутора Триби таємно здійснювалися масові поховання людей, репресованих органами НКВС. Так комуністична система намагалася приховати свої злочини. Тоді на Полтавщині ліквідували ледь не всю верхівку керівного та профспілкового апаратів.

За розмахом знищення населення власної країни сталінський терор не знає собі рівних у світові історії. Сьогодні ж на місці спорудження арки – входу до меморіального комплексу жертвам політрепресій – заклали капсулу часу.

Архієпископ Полтавський та Кременчуцький Федір провів панахиду за загиблими. Їх вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів до Пам’ятного знаку під звучання «Молитви за Україну» Миколи Лисенка.

– Це наша історія. Історія про людей, що на власній землі помирали за свої переконання. Мусимо пам’ятати, щоб той великий гріх більше не повторився, – зазначив голова Полтавської ОДА Валерій Головко.

Природа оплакувала полеглих дощем, висловлюючи невимовну спільну скорботу. Валерій Головко подякував присутнім, які, не зважаючи на прогноз, приїхали віддати шану, та колегам, які тримали парасольки над головами військових, що несли почесну варту в розпал зливи.

Перейти до вмісту