Ви тут:
Культура Суспільство Україна 

До Всесвітнього дня вишиванки «Українські амазонки» презентували національне вбрання

До Всесвітнього дня вишиванки в Мистецькому Арсеналі відбувся урочистий захід – дипломатичне прийняття «Українські амазонки» за участю міжнародних дипломатів та організаційної підтримки організувало Міністерство інформаційної політики України та громадської організації «Всесвітній день вишиванки».

Вперше відбувся етнопоказ за участю 30 жінок, які служать у Збройних Силах України, займаються волонтерською допомогою, висвітлюють російську військову агресію та окупацію України як військові журналістки, які служать в зоні ООС та є героїнями України. Моделі на подіумі продемонстрували сучасні етносукні з мотивами вишиванки від відомих українських дизайнерів. Коли модель проходила у вишуканому образі подіумом, на екрані відображались її військова та громадянська фото-історія.

– Відновлення поваги до вишиваного одягу, його різноманіття та різнобарв’я є показовим фактором утвердження України як країни із самобутньою та тисячолітньою історією та культурою, ще одним кроком із оборони України на інформаційному, гуманітарному фронті, – відзначила одна із моделей вечірнього показу вишиванок, керівниця Центральної телерадіостудії Міністерства оборони України, засновниця та керівник радіостанції «Армія FM», підполковник Збройних Сил України Яна Холодна Яна Холодна.

За концепцією заходу підхід до подіуму відбувався на тканому рушнику для урочистого проходу моделей в оточенні 40 картин десяти сучасних живописців з усієї України, які у своїх творах тематично використовують вишивку.

Одним з головних художніх елементів показу стали масштабні п’ятиметрові картини-полотна із зображеннями «Українських амазонок», створені спеціально для заходу на замовлення Міністерства інформаційної політики українською художницею Анастасією Білоус. На полотнах зображено сучасних жінок-військових із зони АТО та ООС у строях із півночі, півдня, заходу та сходу України.

«Всього створено чотири величезні роботи, кожна розміром 5 на 5 м. Я сама українка і для мене такий національний проект – це честь, для мене це важливо. Це більше, ніж просто задоволення. В мене тут тато живе, він брав участь у допомозі військовим. І якщо я можу зробити такий артистичний вклад – це буде надзвичайна пошана», – розповіла Анастасія Білоус кореспонденту УКРІНФОРМ.

«Це так дивно себе бачити такою великою! Вдячна, що з усіх фото, які було підготовлено до картини, обрали саме ту, де я усміхаюсь. На фото-сесії нам підготували дуже красиве старовинне весільне вбрання. І на картині я буду вбрана у етнічне вбрання з Полтавщини», – зазначила одна з героїнь художнього проекту волонтерка Алла Мартинюк.

Як розповіла радник міністра інформаційної політики Марина Соботюк, уже готові полотна будуть представлені у Мистецькому Арсеналі на урочистостях з нагоди Дня вишиванки, а згодом роботи направлять на постійну експозицію до США.

«Сама ідея проекту виникла ще три місяці тому, коли ми захотіли організувати спільно з організаторами Всесвітнього дня вишиванки показ в Мистецькому Арсеналі. Для цього потрібно було створити концепт, наповнення заходу, так і виникла ідея створення полотен. Одним з таких заходів до загального проекту стали «Українські амазонки», де чотири жінки із зони АТО мали презентувати національні історичні строї, яким понад сто років, і цим показати, що вишиванка –це те, що відрізняє нас у світі», – зазначила Соботюк.

Внутрішній простір Мистецького Арсеналу був наповнений 3Д-маппінгом Петриківського та Самчиківського розпису.

Всі присутні також могли оглянути старовинні строї з колекцій традиційного вбрання з різних регіонів України, яким близько 100 років.
Захід був організованим Міністерством інформаційної політики України разом з ГО «Всесвітній день вишиванки».

У кожному регіоні нашої країни вишиванка має інший орнамент, стиль вишивки, крій, та все ж вона споконвіку живе у кожнісінькому куточку України – і на Луганщині, Дніпропетровщині, Черкащині, і на Львівщині, Тернопільщині, Буковині, і на Київщині, Кіровоградщині, Херсонщині, і навіть в Криму. Вишиванка – це символ, який єднає українців і презентує Україну у світі. Вишиванка – це генетичний код та дрес-код нації.

Перейти до вмісту