Ви тут:
PROвсе Суспільство 

15 сніданків за 15 хвилин: небанальні ідеї

Якщо ви запитаєте у своїх знайомих, з чого складається їх сніданок, то виявите, що більшість людей взагалі не снідає, навіть якщо вони усвідомлюють, наскільки важливий ранковий прийом їжі. Деякі практично змушують себе поснідати, обмежуючись кавою і бутербродом або яєчнею. І тільки невелика кількість людей снідає постійно, урізноманітнюючи своє ранкове меню. Саме для них сніданок — це не вимушений прийом їжі, а чудовий початок дня. Адже коли снідаєш із задоволенням, то і настрій протягом дня кращий і енергії більше, пише vsviti.com.ua.

Часто люди також відмовляються від сніданку, тому що банально не мають часу на його приготування. Поки придумаєш, що зготувати, поки приготуєш і поки з’їси — пройде мінімум година часу, якої зранку в запасі немає.

Тому, щоб снідати із задоволенням, не втрачаючи при цьому дорогоцінних годин, потрібно забути про пусту вівсянку на молоці чи яєчню з бутербродом і скласти свій раціон зовсім по-іншому. Для цього вам не обов’язково купляти авокадо, кіноа і свіжого лосося. Достатньо просто зберегти собі шпаргалку з простими ідеями для сніданків, на приготування яких ви потратите не більше 15 хвилин.

Спочатку, розглянемо, як можна видозмінити вже звичні нам сніданки:

Ідеї з яйцями

Смажені яйця це не лише банальна страва, але і не надто корисна, тож можна приготувати їх, не використовуючи олію.

1. Яйця пашот: посоліть воду, доведіть її до кипіння та розбийте туди сире яйце. Варіть його декілька хвилин. Кажуть, що приготувати яйця таким способом складно, але якщо ви готуєте їх для швидкого сніданку, то незначна неідеальність їх форми — не матиме для вас значення. Такі яйця можна їсти із тостами, овочами, вівсянкою, булочкою — як вам більше подобається. Приправляти соєвим або іншим соусом.

2. Омлет в духовці — ще один чудовий спосіб уникнути смаження. Збийте яйця із молоком, кефіром чи сметаною. Додайте будь-які дрібно нарізані овочі, зелень тощо. Вилийте омлет в силіконову форму і запікайте на максимальній температурі. Саме запікання займе близько 10 хвилин, а приготування — не більше 5 хвилин.

3. Варені яйця — теж можуть стати смачним сніданком. Поки варяться яйця — приготуйте до них влучне доповнення. Це може бути салат, у який ви додасте яйця і тим самим зробите його поживним. Сендвіч, де яйце у доповненні з соусом стане класним сніданком або перекусом. Ну і банальна вівсянка стане кращою із яйцем та підсмаженими грибочками.

Ідеї з вівсянкою

Ще один банальний сніданок, який мало хто любить, а дарма. Окрім варіанту, який ми написали вище, з грибами та яйцем, існує безліч ідей для солоної вівсянки:

4. Гриби та зелень;
5. Варена курка та соєвий соус;
6. Вершки та шпинат.

Та й взагалі, вівсянка — це унікальна каша, до якої ви можете додавати різні овочі в запеченому, сирому чи підсмаженому вигляді. Ну або ж спробувати один із безлічі солодких варіантів:

7. Йогурт і фрукти чи ягоди;
8. Мед, кориця та горіхи;
9. Какао та банан.

Тут теж — абсолютна свобода для нових ідей. Навіть кубик шоколаду зробить вашу вівсянку більш смачною та незвичайною.

10. Гранола

Чудова ідея — зробити з вівсянки гранолу. Її можна приготувати заздалегідь, тож зранку ви потратите лише одну хвилину, аби залити її молоком, йогуртом, водою чи соком.

Аби приготувати гранолу, вам треба: 2-3 стакани вівсянки, 1 яблуко, порізане дрібними кубиками, нарізана шматочками шкірка апельсина та видавлений апельсиновий сік, кориця, трішки меду та 1 склянка трохи порублених грецьких горіхів.

Змішайте усі інгредієнти, окрім меду, разом та заправте їх соком з одного апельсину. Застеліть деко пергаментом та викладіть цю суміш рівномірно по всій його площині. Запікайте до легкої золотистої скоринки. Далі висипте суміш в тарілку та змішайте з медом. Він має гарно поєднатись із теплою гранолою. Знову викладіть суміш на пергамент та поставте у вимкнену духовку, аби мед підсохнув. Складіть гранолу у суху чисту посудину, яка закривається і зберігайте на поличці. Вона може зберігатись довго, тож зробіть собі невеличкий запас — і зекономите купу часу на приготування сніданків.

Ідеї для смузі:

Смузі — нещодавно це слово було незнайомим для більшості українців, а дарма. Смузі можна вживати і на сніданок, і в якості перекусу, і як легку вечерю. Це чудовий спосіб розвантажити організм, а до сніданку він особливо зручний, через швидкість приготування. Якщо у вас вдома є блендер — це справа декількох хвилин.

Смузі може бути солодким чи овочевим, складатись повністю з рослинних компонентів чи мати молочну основу, заправлятись спеціями чи вживатись у чистому вигляді.

11. Банан, 100г йогурту, 1 яблуко та 2-3 листочки базиліку.
12. Шпинат, 2 помідори, половинка перцю, сіль і дрібка карі. 
13. Яблуко, банан, 1ч.л меду і пів склянки заморожених ягід.

Запіканки:

Також, аби не витрачати багато часу на приготування сніданку, ви можете зготувати його заздалегідь, а потім лише розігріти за лічені хвилини. Окрім варіанту з гранолою, це може бути ще запіканка. Вона не так довго зберігається, але для однієї людини її можна розділити на декілька сніданків. Так ви зекономите трохи часу, але страва не встигне набриднути. Запіканка може бути солоною або солодкою.

14. Варіант солодкої запіканки:

На 300г домашнього сиру візьміть 100г борошна пшеничного, 2 яйця і 50г цукру. Збийте це все ретельно міксером. Як начинку можна додати яблука, ягоди, банан, запечений гарбуз, відварену моркву. Приправити можна також корицею. Подавати зручно як підігрітою, так і холодною, а приправити медом чи ложечкою йогурту.

15. Варіант солоної запіканки:

На 300г домашнього сиру візьміть 3 яйця і 100г пшеничного борошна. Дрібку солі і чорного перцю. Як начинку можна додати помідори, шпинат та іншу зелень, гриби, болгарський перець, броколі чи квітну капусту, картоплю, твердий сир чи кукурудзу. Подавати краще підігрітою, але смакуватиме й холодною. Приправляти можна соєвим соусом, томатним або ж сметаною.

Навіть на приготування таких запіканок заздалегідь, багато часу не знадобиться.   Маючи в запасі хоча б 5-7 цих ідей, ви гарантовано полюбите снідати.

Перейти до вмісту