Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Вакцинація — це національна безпека України: на Полтавщині стартував Всеукраїнський тиждень імунізації

Цьогоріч в Україні уже вдруге проводять Всеукраїнський тиждень імунізації на підтримку Європейського тижня імунізації (у рамках Всесвітнього тижня імунізації ВООЗ).

Тема цього року: «Наш спільний захист, #Вакцинадіє». Це заклик до людей на всіх рівнях – від спонсорів до широкого загалу – робити більше для розширення охоплення імунізацією, щоб забезпечити добробут кожного.

За словами фахівців, розширення доступу до імунізації грає ключову роль в досягненні мети в сфері сталого розвитку. Планова імунізація є наріжним каменем ефективної первинної медико-санітарної допомоги та загального охоплення послугами охорони здоров’я, бо вона забезпечує контакт з центром надання медико-санітарної допомоги вже на початку життя та дає кожній дитині шанс на здорове життя з самого народження.

Крім того, імунізація є однією з основних стратегій досягнення інших пріоритетних цілей у сфері охорони здоров’я – від боротьби з вірусним гепатитом до стримування стійкості до протимікробних препаратів, забезпечення платформи для охорони здоров’я підлітків та підвищення якості допологової допомоги та допомоги новонародженим.

Сьогодні у Полтавському обласному клінічному онкологічному диспансері відбулася обласна конференція, на яку зібралися фахівці з усіх районів.

– З 23 по 29 квітня в усьому світі проходить тиждень підтримки імунізації, Україна та й Полтава не є виключенням. Ми відзначаємо цей тиждень заради життя наших дітей, заради профілактики вакцинокерованих інфекцій. Сьогодні на обласну конференцію зібралися найкращі працівники, які щеплюють дітей та дорослих, і роблять усе для того, аби наша нація була здоровою, – розповіла експерт Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА за напрямом «Педіатрія» Світлана Писаренко.

Чи достатньо зараз вакцин у медичних закладах Полтавщини?

Вперше за останні два роки у нас в країні усих вакцин достатньо. На сьогодні є лише брак вакцини гемофіальної інфекції. Усі інші – проти дифтерії, кашлюку, правцю, кору, поліомієліту, гепатиту В – у достатній кількості. Робота з вакцинації населення продовжується.

Яка ситуація в області із захворюваністю на кір?

Ситуація з кором у нас загострена, як і в усій Україні, тобто спалах кору не стихає. З початку року уже зареєстровано 211 випадків. Зараз переважно хворіють дорослі — 149 людей. Щотижня ми реєструємо близько 20-ти нових випадків. Дорослі хворіють, бо були певні прогалини у вакцинації у минулі роки. Дітки більш вакциновані, і більш захищені. Вакцини для дорослих є в аптечній мережі. А діти щеплюються безкоштовно, за рахунок централізованих закупівель. Наразі спостерігається ріст захворюваності у Миргородському, Великобагачанському районах та місту Горішні Плавні.

Як наразі ставляться до вакцинації дорослі?

Дорослі почали ставитися до вакцинації більш прихильно. Спалах кору показав, що щеплення — це єдиний захист проти інфекції. Ми бачимо як помирають і дорослі, і діти від цієї страшної недуги. Тому зараз населення більш прихильно ставиться до вакцинування як дитячого, так і дорослого. Дуже зріс відсоток охоплення щепленням дорослого населення проти дифтерії і працю. Наприклад, у минулому році він складав лише на 13%, за цей квартал ми досягли уже 25%, це дуже гарний показник.

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів, що щорічно на закупівлю вакцин держава виділяє мільйонні кошти:

– На вакцини виділяються мільйони гривень. Але питання не в коштах. Ми можемо закупити вакцину дуже дороговартісну, а можемо закупити вакцину під егідою дитячого фонду ЮНІСЕФ, що дає можливість знизити ціну і відповідно закупити більше вакцин. Найголовніше те, що сьогодні вакцин достатньо. Ми пережили ті часи, коли вакцини не було, або її не вистачило. Сьогодні держава переходить на середньострокове планування, тобто для того, щоб закупляти вакцини, треба їх замовляти. Зараз в Україну надійшли 850 тисяч доз вакцини проти кору, це є достатнім. Сьогодні ми з колегами поговоримо про можливі шляхи покращення імунізації та проведення відповідної роботи. У нас ще є багато справ, які потрібно підтягнути. Кожен з нас має бути відповідальним, бо вакцинація — це національна безпека України.

Перейти до вмісту