Ви тут:
Суспільство 

Українці зібрали докази вбивства Петлюри чекістами

Вся українська еміграція була одностайною в думці, що Симон Петлюра у травні 1926 року був вбитий радянськими спецслужбами. За словами чекістів, лідери Української партії соціалістів-революціонерів мали відповідні докази й готувалися їх оприлюднити. 

Із часів приходу до влади в Польщі Юзефа Пілсудського в польських та українських середовищах постійно ходили чутки про відновлення союзу Петлюри-Пілсудського й майбутню війну з “совєтами”. Ці настрої не були таємницею для радянських спецслужб, які через свою агентуру пильно відстежували публічні заяви і приватні розмови польських очільників, зустрічі українських і польських політиків, військового командування. Про це Українського інституту національної пам’яті.

Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра серед польських та українських офіцерів, серпень 1920 рік

Це дуже важливо в контексті вбивства Симона Петлюри. В історичній літературі, як аргумент про непричетність радянських спецслужб, часто наводиться теза, що він не становив ніякої загрози для радянської влади і не могло бути ніякого польсько-українського союзу.

Так в донесенні радянської закордонної розвідки від 18 червня 1926 року з Парижа зазначалося, що радянська влада «…будто бы чрезвычайно обеспокоена появлением в Польше у власти Пилсудского – большого личного друга Петлюры. В связи с этим Москва ожидала оживления деятельности Петлюры, поддержаного Пилсудским, для организации нового восстания против большевиков на Украине. Поэтому решено было убить Петлюру и одновременно с этим усилить террор на Украине, чем именно и объясняется начавшиеся будто бы там усиленные аресты. Эсэры предполагают вышеуказанные документы опубликовать во всеобщее сведение”.

В іншому чекістському донесенні, з Берліну 6 липня 1927 року, повідомлялося, що Ян Токаржевський-Карашевич мав докази причетності радянських спецслужб до вбивства Петлюри.

“В Варшаве имеются полученные от Токаржевского сведения об имевшихся у него документах, доказывающих, что покушение на Петлюру было произведено по поручению Соввласти, – йшлося в донесенні.

Галузевий державний архів Служби зовнішньої розвідки України оприлюднив на своєму сайті багато матеріалів всесоюзної та української закордонної розвідки за 1925-1932 роки. Значна частина матеріалів стосується Голови Директорії та Головного отамана військ та флоту УНР Симона Петлюри. Серед них повідомлення про його вбивство та дані стеження, за уенерівськими діячами, які брали участь у підготовці до судового процесу над убивцею Самуїлом Шварцбардом. Це дозволило адвокатам Шварцбарда підготувати стратегію захисту і зібрати контраргументи, які б сіяли сумніви у достовірності української версії.

Нагадаємо, що вже цієї осені у прокаті зʼявиться фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри», знятий на кіностудії ім. Довженка

Автор: Ярослав Файзулін 

Джерело: gazeta.ua

Перейти до вмісту