Ви тут:
Суспільство Україна 

Сім бойовиків здалися поліції протягом десяти днів 

Екс-найманці визнають свою помилку та надають цінні свідчення про службу в “ДНР”

Протягом останніх 10 днів у поліцію Донеччини добровільно здалися сім колишніх учасників незаконних збройних формувань на Сході України. Про це повідомляє прес-служба поліції Донецької області.

Вони скористалися програмою Повернися додому, що дозволяє бойовикам добровільно здатися правоохоронцям і повернутися до мирного життя.

Вік екс-бойовиків коливається від 22 до 46 років. Більшість із них – мешканці населених пунктів, що знаходяться під контролем України, двоє – спеціально виїхали із ОРДЛО. Серед них одна жінка.

“«Набридло ховатися», «хочу додому», «хочу почати життя спочатку» – мотив у всіх майже однаковий. Екс-найманці визнають свою помилку та надають цінні свідчення про службу в так званій ДНР”, – говориться в повідомленні прес-служби.

В поліції також зазначають, що “керівництво” незаконних збройних формувань перешкоджає виведенню екс-бойовиків з окупованої території.

“Командири терористів всіляко перешкоджали учаснику «Першої Слов’янської бригади», який намагався залишити «армію» та виїхати з «ДНР»: спалили всі українські документи, допитували в «поліції» та залякували, запевняючи, що «там будуть катувати, відріжуть руки, ноги». Українським поліцейським вдалося вивести чоловіка, зараз з ним працюють слідчі”, – повідомляють у прес-службі.

У 2018 році поліція оголосила про підозру 74 бойовикам. Учасникам НЗФ загрожує до 8 років позбавлення волі.

Однак, відповідно до ч. 6 ст. 260 КК України, особа, яка не скоювала тяжких злочинів, добровільно вийшла з незаконного збройного формування і повідомила про його існування в органи державної влади або органи місцевого самоврядування, звільняється від кримінальної відповідальності.

З початку року до поліції Донеччини здалися вже 9 екс-бойовиків.

Перейти до вмісту