Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Почала діяти нова система визначення якості продукції

4 квітня 2018 року вступив в дію Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Що міняється з цього дня для операторів ринку? Чи побільшає на полицях магазинів якісних продуктів? – коментує начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко.

Закон  України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» визначає правові та організаційні засади державного контролю, що здійснюється з метою перевірки дотримання операторами ринку законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, а також законодавства про побічні продукти тваринного походження під час ввезення (пересилання) таких побічних продуктів на митну територію України.

Цей документ є неабияким кроком у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. 

З 4 квітня 2018 року запроваджуються нові правила контролю якості та безпечності харчових продуктів, це крок коли держава перестає диктувати підприємствам, що і як робити, а лише контролює, щоб продукція, що випускається, була безпечною для людини.

Документ створює умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів і встановлює чіткі й прозорі процедури перевірок, що дозволить звести до мінімуму корупційні ризики й сприятиме розвитку чесної конкуренції. Тобто інспектори здійснюватимуть перевірки згідно з уніфікованим актом. Він міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним. А підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров`я людей. 

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції для порушників.  Суми штрафів фіксовані й визначені у мінімальних заробітних платах (на 2018 рік встановлена мінімальна заробітна плата в місячному розмірі 3723 гривні). Так, сума штрафу для юридичних осіб може сягати тридцяти мінімальних зарплат, тобто 111 690 грн.

Стягнення передбачені за порушення гігієнічних вимог, виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу, продаж простроченої продукції, невідповідність маркування, відмову знищення потенційно небезпечної продукції, перешкоджання роботі інспекторів.

Варто зазначити, що Закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» ухвалений Верховною Радою 18 травня минулого року. Окремі положення вступили в дію 5 липня 2017 року. В цілому ж Закон набрав чинності 4 квітня 20118 року.

Перейти до вмісту