Ви тут:
Полтавщина прес-онлайн-конференція Суспільство 

“Місцеві податки і збори: зміни – 2018”, – відповіді на актуальні питання

На актуальні запитання: Місцеві податки і збори: зміни – 2018 відповів  заступник начальника Головного управління ДФС у Полтавській області Віталій Чорнобривець

Питання: Чи застосовуються у 2018 році ставки земельного податку, встановлені рішенням органу місцевого самоврядування, якщо таке рішення (зміни до рішення) прийняте та оприлюднене після 15.07.2017 року?

Якщо рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення ставок земельного податку (або зміни до рішення) прийнято та оприлюднене після 15.07.2017, то таке рішення є обов’язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об’єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами.

Обов’язок щодо застосування ставок земельного податку у платника виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням органу місцевого самоврядування.

Питання: Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується у 2018 році для земель сільськогосподарського призначення, які не відносяться до сільськогосподарських угідь?

Для обчислення податкових зобов’язань з плати за землю на 2018 рік для земель сільськогосподарського призначення, які не відносяться до сільськогосподарських угідь, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2017 рік, як для земель несільськогосподарського призначення становить 1,0.

Питання: Який мінімально допустимий розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності?

Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою за розмір земельного податку.

При цьому, якщо розмір орендної плати, зазначений у договорі оренди, є нижчим від встановленого нормами ПКУ, орендарю слід звернутись до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, з яким укладено договір оренди землі, з приводу приведення його у відповідність.

Питання: Що нового в оподаткуванні земель залізниць?

Запроваджено знижені у чотири рази ставки земельного податку за земельні ділянки, надані для залізниць у межах смуг відведення, надані гірничодобувним підприємствам для видобування корисних копалин та розробки родовищ корисних копалин (зміни до ст. 284 Податкового кодексу).

Питання: Чи застосовується коефіцієнт 0,5 до ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлених рішеннями органів місцевого самоврядування у 2017 році на 2018 рік?

До ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлених рішеннями органів місцевого самоврядування у 2017 році на 2018 рік, коефіцієнт 0,5 не застосовується.

Питання: Що є базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Базою оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток, яка перебуває у власності фізичних та юридичних осіб.

Питання: Хто є платником транспортного податку?

Згідно з п.п. 267.1.1 п. 267.1 ст. 267 розд. ХІІ Податкового кодексу України від
2 грудня 2010 року №2755 –VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ є об’єктами оподаткування.

Питання: Що є об’єктом та базою оподаткування для транспортного податку?

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Базою оподаткування є легковий автомобіль, який є об’єктом оподаткування відповідно до п.п. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 Податкового кодексу України.

Перейти до вмісту