Ви тут:
Комуналка Суспільство Україна 

Держенергоефективності разом із литовськими урядовцями розглядає шляхи розвитку конкурентного та прозорого ринку твердого біопалива в Україні

Шляхи створення в Україні ринку твердого біопалива із залученням досвіду Литви обговорив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук із Послом Литви в Україні Марюсом Януконісом, Міністром енергетики Литви Жігімантасом Вайчюнасом та представниками бізнесу у рамках круглого столу «Біопаливний ринок в Литві: чому 9 з 10 угод з біопалива в Литві укладаються на біржі», що відбувся у Посольстві Литви в Україні (https://ua.mfa.lt).

За останні три роки більше 460 млн євро вкладено у введення майже 2 ГВт нових теплових потужностей, що використовують альтернативні джерела енергії. Цьому сприяла низка законодавчих змін, розроблених спільно з Держенергоефективності та прийнятих Парламентом.

При цьому, стрімке введення потужностей на біомасі потребує створення конкурентного та прозорого ринку твердого біопалива. Над змінами до законодавства щодо створення такого ринку вже працює Агентство разом з Біоенергетичною асоціацією України та проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

«Концепція створення ринку твердого біопалива передбачає використання єдиної електронної платформи, де здійснюватимуть торгівлю біопаливом усі зацікавлені виробники та споживачі. Така платформа підвищить конкуренцію, що, як наслідок, сприятиме зниженню та вирівнюванню цін на біопаливо», – наголосив С.Савчук.

Учасники круглого столу також обговорили успішний досвід Литви, яка у 2012 р. запровадила біржу біопалива «Baltpool» (https://www.baltpool.eu). Частка біомаси, придбаної через неї, зросла з 1% у 2013 р. до 86% у 2016 році.

Важливо, що після створення такої біржі ринок біомаси у Литві почав функціонувати більш ефективно та прозоро. Як результат, у 2015 р. вартість біомаси знизилася на 40% порівняно із 2012 роком.

Досвід Литви став прикладом для наслідування і для інших країн ЄС. У 2018 р. аналогічну платформу для торгівлі біопаливом «BiomassPool» (https://biomasspool.com) запровадили у Данії.

Сторони домовилися обєднати зусилля та разом опрацьовувати необхідні законодавчі зміни для створення конкурентного і прозорого ринку твердого біопалива в Україні.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Перейти до вмісту