Ви тут:
Полтавщина прес-конференція Суспільство ТОП-новина 

Чому Полтавська міська рада «пасе задніх» у рейтингу публічності?

25 квітня відбулася презентація результатів всеукраїнського вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування та рейтингу публічності Полтавської міської ради. Проект на території Полтавської області реалізовується АЦ «Бюро економічних та соціальних досліджень» та ГО ОПОРА.

Лідерами Індексу публічності стали Івано-Франківськ (77%), Київ (73%) та Луцьк (72%). Загалом за рік публічність муніципалітетів України покращилася, хоча значна частка міст залишається з низьким рівнем публічності.

За рік загальний рейтинг Полтави знизився з 51% до 49,7%. Це відповідає низькому рівню публічності муніципалітету. Відбулося незначне падіння рівня публічності Полтавського міського голови з 55% до 50% та виконавчих органів з 52% до 50%. В той же час відбулося зростання публічності депутатів Полтавської міської ради з 47% до 50%. Таким чином, місто перемістилося з 16 місця в індексі – 2016 на останнє в індексі – 2017. Причинами зміни є відсутність суттєвого прогресу у публічності міської влади та ріст публічності інших міст України. До речі, нашими «сусідами» по останньому місцю виявилися Одеса (50%, лише на 0,6% краще ніж у Полтави) та Черкаси (51%).

Вадим Штефан, директор АЦ «Бюро економічних та соціальних досліджень», розповів, що вимірювання Індексу публічності у Полтаві відбувається вже четвертий рік поспіль. Такі дослідження є гарною практикою для міст, оскільки дозволяють оцінити роботу та показати слабкі точки, де необхідна робота.

Результат Полтави – це відсутність якісних змін на тлі інших міст України – зазначив Костянтин Донченко, експерт АЦ «Бюро економічних та соціальних досліджень». Ситуація викликана тим, що міська рада орієнтується на короткостроковий результат своєї діяльності та на вибори. Аутсайдером серед міських голів за рівнем публічності є мер Одеси Геннадій Труханов (45%), виконавчі органи найменш публічні у Черкаській міській раді (41%), а депутати – в Запорізькій міській раді (44%). Хоча Полтава по жодному з суб’єктів вимірювання не є останньою, відсутність високих показників призводить до тієї ситуації, що маємо.

За рік змінилися і найбільш проблемні суб’єкти в публічності муніципалітетів. Якщо попередні роки депутатський корпус традиційно був закритим, то цього року гіршою є публічність виконавчих органів міськрад.

Індекс публічності має на меті оцінити, наскільки публічно приймаються рішення і втілюється в життя політика муніципалітетів, і яким є внесок основних суб’єктів місцевого самоврядування – міського голови, депутатів та виконавчих органів – в цей процес. Вимірювання охоплює більш ніж 200 критеріїв публічності, що дозволяє оцінити максимально можливу кількість сторін взаємодії місцевої влади та громади. Оцінювання проходило за трьома суб’єктами – міський голова, виконавчий комітет міської ради та депутати міської ради. За шкалою публічності міста поділяються на публічні (81-100%), із задовільним рівнем публічності (61-80%), з низьким рівнем публічності (41-60%) та непублічні (менше 40%).

Перейти до вмісту