Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«Боржники-аліментники не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та брати участь у виборах», – Дар’я Бриндак

19 квітня міністр юстиції Павло Петренко презентував у Верховній Раді другий пакет законодавчих ініціатив, спрямованих на захист прав дітей та посилення відповідальності батьків, які ухиляються від сплати аліментів. Запропоновані новели є продовженням реалізації ініціативи Мін’юсту #ЧужихДітейНеБуває.

Жорсткі механізми відповідальності і ширше коло обмежень прав для неплатників аліментів, запроваджені на початку року, показали свою дієвість. Тисячі маленьких жителів області змогли отримати допомогу, яку не бачили роками. І так в кожному регіоні України. Це стало поштовхом Мін’юсту йти далі – напрацьовувати наступні новації, які назавжди ліквідують таке ганебне явище як несплата аліментів на утримання власних дітей.

Після ухвалення другого пакету запропонованих змін українці, які мають заборгованість зі сплати аліментів більше 6 місяців, не зможуть займати найвищі посади в органах виконавчої влади та будуть позбавлені можливості брати участь у виборах.

Ще одне ключове нововведення – нарахування чималої пені на суму заборгованості у разі, якщо горе-батько забув про утримання дитини більше, ніж на рік. Окремий блок пропозицій стосується забезпечення прав дітей з інвалідністю та тяжко хворих дітей. Зокрема, повний спектр обмежень буде застосовано до батьків таких дітей, які мають борг 3 місяці.

Також серед новацій – звільнення дітей від обов’язку утримувати непрацездатних горе-батька або матір у випадку не сплати аліментів понад 3 роки, притягнення до кримінальної відповідальності осіб, котрі злісно ухиляються від виконання суспільно корисних робіт, запровадження системи автоматизованого арешту коштів боржників та заборони відчужувати власне майно.

Нагадаю, завдяки вжитим заходам цього року вже стягнуто заборгованість по виконавчих провадженнях про стягнення аліментів на суму понад 67 млн грн. Розраховуємо, що ухвалення чергових ініціатив сприятиме ліквідації будь-якої заборгованості з виплати аліментів.

В.о. начальника ГТУЮ у Полтавській області Д.В. Бриндак

Перейти до вмісту