Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Безпеку довкілля Сенчі контролюватиме група швидкого реагування

11 квітня у с. Сенча Лохвицького району під головуванням Ігоря Горжія відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

У роботі комісії взяли участь перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод, заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, депутати обласної ради, голова Лохвицької райдержадміністрації Володимир Рязанов, голова Лохвицької районної ради Анатолій Храпаль, Сенчанський сільський голова Віктор Лисий, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники Державної екологічної інспекції в Полтавській області, правоохоронних органів, громадськості, ПАТ «Укргазвидобування», журналісти.

 

Ключовим питанням порядку денного стало вивчення екологічної ситуації у с. Сенча.

Як поінформував директор газопромислового управління «Полтавагазвидобування» ПАТ «Укргазвидобування» Олександр Кобеза, відходи буріння газових свердловин Яблунівського родовища – шлам – вивозяться підрядною організацією – ТОВ «Еко-енергопром» для утилізації та захоронення на полігони твердих побутових відходів с. Смирнівка Харківської області та м. Кременчук (Деївська гора). За його словами, ГПУ «Полтавагазвидобування» має всі необхідні документи, зокрема, акти прийому-передачі відходів буріння.

Разом з тим, громадські активісти Валентина Мурашко, Володимир Гасенський, Тетяна Донченко, депутат обласної ради Віктор Щуров повідомили, що цього року відходи буріння вивозилися з шламовідстойників та потай зливалися на території сільської ради. За фактом забруднення ґрунту Лохвицьким відділом національної поліції відкрито кримінальне провадження, проводяться слідчі дії.

 

Перший заступник голови обласної ради Євгеній Холод, голова комісії Ігор Горжій, депутати обласної ради Олександр Сірик, Василь Хоменко наголосили на необхідності здійснення дієвого контролю за роботою підрядної та субпідрядних організацій, які утилізують відходи буріння ГПУ «Полтавагазвидобування», посилення відповідальності їх керівників за виконання договірних зобов’язань, насамперед щодо місця утилізації відходів.

Вихід із ситуації, що склалася, депутати вбачають у створенні групи швидкого реагування з представників громадськості та фахівців ГПУ «Полтавагазвидобування», які контролюватимуть безпеку довкілля Сенчі.

Наразі, на пропозицію Ігоря Сірика, комісія ухвалила відповідні рекомендації.

У ході засідання комісія також розглянула та підтримала проекти рішень про затвердження переліків спеціалізованої комунальної техніки та контейнерів для твердих побутових відходів, що пропонуються для закупівлі за рахунок коштів Фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2018 році та погодження технічних завдань для їх закупівлі, внесення змін до рішення другої сесії Полтавської обласної ради народних депутатів двадцять другого скликання «Про затвердження додаткового переліку заповідних територій та об’єктів області» від 27 жовтня 1994 року.

Перейти до вмісту