Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Актуальні питання застосування порядку інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна», – начальник Полтавської митниці ДФС Микола Калініченко

На актуальні питання застосування порядку інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» відповів під час інтернет-конференції в ОКІА «Новини Полтавщини» начальник Полтавської митниці ДФС Микола Калініченко

Як змінився принцип роботи «Єдиного вікна» з 1 лютого 2018 року?

Враховуючи зміни, внесені постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 року № 878 до Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою КМУ від 25 травня 2016 року №364, з 01.02.2018 ситуація щодо використання принципу «єдиного вікна», на нашу думку, суттєво змінилась. Згідно із змінами до цього Порядку, до 31.01.2018 рішення про здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів приймалося підприємством, то з 01.02.2018 державні види контролю будуть здійснюватись виключно за принципом «єдиного вікна».

Також слід звернути увагу на те, що згідно з пунктом 4 Порядку, здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням положень цього Порядку є обов’язковим у разі електронного декларування товарів.

Необхідно відмітити, що згідно з пунктом 2 постанови КМУ від 25 травня 2016 року №364 (із змінами), центральним органам приведено власні нормативно-правові акти у відповідність з цією постановою, передбачивши в них положення щодо функціонування системи управління ризиками як підстави для здійснення контролю товарів, що підлягають державним видам контролю.

Крім цього, серед змін, внесених у постанову Кабміну, заслуговують на увагу:

– зменшення з 24 до 12 робочих годин часу, коли повинен бути здійснений огляд (інспектування) товарів контролюючими органами від часу, запропонованого підприємством;

– зменшення з 24 до 4 робочих годин часу, коли уповноважена посадова особа контролюючого органу з моменту отримання електронного повідомлення і сканованих документів повинна прийняти рішення по підконтрольному товару.

Як на документах фіксуються відомості про проходження товаром відповідного контролю за принципом «єдиного вікна»?

Результати заходів державного контролю за принципом «єдиного вікна» формуються в електронній формі.

Проставлення контролюючими органами на товаросупровідних (товаротранспортних) документах відповідних відміток, печаток та штампів не здійснюється у разі оформлення результатів заходів державного контролю і документів в електронній формі відповідно до Порядку інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. №878).

Чи обов’язково проходити контроль за принципом «єдиного вікна»?

Пунктом 41 постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 «Деякі питання реалізації принципу «єдиного вікна» під час здійснення митного, санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного, радіологічного та інших видів державного контролю» установлено, що до 31 січня 2018 р. рішення про здійснення державного санітарно-епідеміологічного, ветеринарно-санітарного, фітосанітарного, екологічного та радіологічного контролю із застосуванням інформаційно-телекомунікаційної системи органів доходів і зборів приймається підприємством.

Чи може фірма провести огляд товарів разом з представниками контролюючих органів?

Така можливість передбачена Порядком інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2016 р. №364 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2017 р. №878).

Відповідно до п.22 зазначеного порядку у разі бажання підприємства провести одночасно з оглядом (інспектуванням) товарів та/або відбором зразків контролюючим органом фізичний огляд (інспектування) товарів з метою перевірки їх відповідності опису (відомостям), зазначеному в товаросупровідних документах, звернення підприємства про такий фізичний огляд оформляється шляхом проставляння окремої відмітки в електронному повідомленні.

Які позитивні моменти запровадження обовязковості застосування інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» при митному оформленні товарів?

Насамперед, це прискорення процесу взаємодії підприємств і органів державної влади, які здійснюють митний, санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фіто санітарний, екологічний, радіологічний та інші види контролю.

Спрощення ведення зовнішньоекономічної діяльності, зокрема застосування інформаційного обміну за принципом «єдиного вікна» ставить в рівні умови бізнес, який користується і не користується системою, забезпечує проведення державних видів контролю не «на папері», а насправді, і надає змогу оцінити роботу усіх задіяних в процесі державних оганів і митниці в частині часу виконання відповідних формальностей.

Мінімізація корупційних ризиків через автоматизацію процесів.

Перейти до вмісту