Ви тут:
PROвсе Культура Суспільство 

Як просто зробити крашанки без використання хімії

 

Вже за тиждень більшість із нас замислиться про наповнення великоднього кошика. І якщо для випікання пасок не всяка господиня знайде час, то приготувати оригінальні крашанки зможе кожен, навіть залучивши до процесу дітей.

Все частіше українці відмовляються від пластикових наклейок чи синтетичних барвників, віддаючи перевагу натуральним способам фарбування.

Нагадаємо деякі з них. Найпростіший – відварити яйця в цибулинні. Так можна отримати забарвлення від легкого жовтого до оранжевого і навіть темно–коричневого. Коричневий колір також можна отримати, відваривши яйця разом із 250 мл кави.

Щоб отримати червоне забарвлення, яйця потрібно відварити в корі вишні. Кора дуба надасть великоднім яйцям оригінального бронзового відтінку, а золотистий колір забезпечить шафран. Також можна в окріп додати 2-3 столові ложки куркуми чи перепонки грецьких горіхів, варити яйця 30 хв.

Для рожевого кольору, потрібно замочити на ніч варені яйця у журавлиновому чи буряковому соці. Доливши у воду трішки лимонного соку, отримаємо лавандовий колір.

Дві головки дрібно порізаної червоної капусти замочити у 500 мл води, додати 6 столових ложок білого оцту. Попередньо зварені яйця замочити на ніч, щоб отримати насичений синій колір.

Готові крашанки можна прикрасити візерунком.

Яйця можна пофарбувати «в цятку», для цього потрібно мокрі яйця ретельно обваляти в сухому рисі, щільно замотати в марлю, а кінці марлі зав’язати. Далі опустити у відвар лушпиння або інший барвний розчин і варити, як звичайно. Замість рису можна взяти будь-яку іншу іншу крупу,

Ефект «гілок дерев» можна отримати, якщо прикласти до яйця гілочки петрушки (чи будь-які інші подібні гілочки з листочками або рослини), потім замотати в марлю і опустити у фарбувальний розчин.

Для «мармурового» ефекту треба загорнути яйця перед фарбуванням у клаптики бавовняної тканини. 

Для виготовлення дряпанки яйця спочатку варять, фарбують у темний колір, сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом – ножем, шилом, ножицями, голкою. Перш ніж видряпати візерунок, його необхідно нанести на яйце олівцем. Намалювавши його, можна приступати до дряпання – акуратно зчищати фарбу по нанесених лініях.

Щоб зробити крапанки, спочатку беремо яйце і воском наносимо крапочки, які мають бути білими. Після цього занурюємо його у світлу фарбу і тримаємо 5-10 хвилин. Після цього наносимо інші крапочки і знову занурюємо у темнішу фарбу. У залежності від кількості кольорів процедуру повторюємо з усе темнішими барвниками. Наприкінці потрібно занурити яйце у найтемнішу фарбу. Після того, як крапанка висохне, акуратно знімаємо з неї віск.

 

джерело: СТИК, “Світ під кутом”

Перейти до вмісту