Ви тут:
Суспільство Україна 

Втрати України від агресії Росії склали $100 млрд, – експерт Atlantic Council

Економічні втрати України від агресії Росії в Криму та на Донбасі склали щонайменше $100 мільярдів, ці збитки не включають гуманітарні та політичні втрати від агресії

Такими оцінками поділився експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд у своєму звіті “Ціна агресії Кремля в Україні”, повідомляє Голос Америки”.

Приблизно 27 мільярдів втрачено в Криму і 73 мільярди – на Донбасі.

В своїх підрахунках Аслунд спирався на методологію економіста Томаса Піккеті, який визначив, що загальна вартість усіх активів європейської країни приблизно в чотири рази перевищує її ВВП.

Крим та окупована частина Донбасу разом забезпечували 14% ВВП України. Таким чином, беручи за базу ВВП 2013 року, вартість втрачених активів в Україні становить більше $100 мільярдів, стверджує науковець.

Найбільшими втратами в Криму, за оцінками експерта, стали нафтогазові ресурси. Їх запас оцінюється у 30-40 мільярдів, зазначає Аслунд. Втрати банківської системи також порівняно легко оцінити – Україна втратила $1,8 мільярда банківських активів в Криму і 4,4 мільярда на Донбасі.

Українські установи вже домагаються відшкодування втрачених активів. Зокрема, “Нафтогаз” вимагає відшкодування 7 мільярдів доларів за конфіскацію активів в Криму, наголосив Аслунд.

Дослідник відзначив різницю в правовому статусі Криму та Донбасу, що створює різні правові можливості для відшкодування. Багато позовів подано до Міжнародного арбітражу в Гаазі, в яких йдеться про порушення Росією двосторонньої угоди із захисту інвестицій.

“Щонайменше, тут є правова основа, на яку можна посилатись”, – зазначив Аслунд.

На Донбасі, де, зокрема, на території Луганщини панує повний правовий хаос, правова ситуація з позовами про відшкодування є складнішою, наголошує дослідник.

Перейти до вмісту