Ви тут:
Суспільство Україна 

Уряд США, у рамках Проекту USAID, зробив значний внесок у розвиток сфери енергоефективності та «чистої» енергетики в Україні

Уряд США, у рамках Проекту USAID, зробив значний внесок у розвиток сфери енергоефективності та «чистої» енергетики в Україні

На підсумковій конференції Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Голова Держенергоефективності С.Савчук представив здобутки 4-річної плідної співпраці США та України у питаннях енергоефективності.

Своїми враженнями також ділилися Директор місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Фрітц, народний депутат України, заступник голови Комітету ВРУ з питань ЖКГ Альона Бабак, Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, Голова НКРЕКП Дмитро Вовк, Керівник Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні Діана Корсакайте, а також керівництво місцевих органів влади, громадських організацій, асоціацій та міжнародних установ.

Проект USAID надав суттєву підтримку в удосконаленні вітчизняного законодавства. Зокрема, за сприяння Проекту розроблено та прийнято:

  • Національні плани дій з відновлюваної енергетики та енергоефективності на період до 2020 року (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/902-2014-%D1%80, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1228-2015-%D1%80);

  • законодавство щодо ЕСКО-механізму для утеплення бюджетних установ за кошти інвесторів;

  • Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2119-19);

  • Закон України «Про енергоефективність будівель» (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/2118-19).

«Важливим законодавчим рішенням, над яким ми працювали разом із експертами Проекту, стало запровадження стимулюючого тарифу на тепло «не з газу». Цей Закон створив прозорий механізм встановлення тарифів виробникам альтернативного тепла і запустив ринок», – відзначив С.Савчук.

Тепер, враховуючи необхідність у сталому забезпеченні виробників сировиною, ведеться робота над створенням законодавчого підгрунтя для розвитку ринку твердого біопалива.

Також експерти Проекту сприяли розробці законопроекту щодо розвитку сфери виробництва рідких біопалив.

У свою чергу, Директор місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові Сюзан Фрітц відзначила програму «теплих кредитів» як дієвий приклад успішно реалізованої ініціативи у сфері енергоефективності. Чималу підтримку надало USAID.

«Ще у 2015 р. спільними зусиллями організовували регіональні роз’яснювальні семінари для населення про переваги програми. Також проводили прес-тури на успішно утеплені ОСББ, де, наприклад, рахунки за тепло зменшилися вдвічі і більше разів», – нагадав Голова.

Все це значно пожвавило інтерес ОСББ до «теплих кредитів»:

  • у 2015 р. програмою скористалися 200 ОСББ на 17 млн грн.;

  • у 2016 р. вже вдвічі більше – 435 ОСББ на 60 млн грн.;

  • у 2017 р. – 620 ОСББ на 133 млн гривень.

Стимулювати населення до енергоощадності допомогла і тематична соціальна реклама, яка розроблялася USAID, у тому числі у співпраці з Держенергоефективності та транслюється на понад 100 державних регіональних телеканалах.

Проект USAID також надав підтримку у запровадженні ЕСКО-тендерів через Систему публічних електронних закупівель «PROZORRO». Лише за кілька місяців 2018 р. маємо 337 оголошених ЕСКО-тендерів, з яких 168 вже проведено. Очікується укладання близько 250 ЕСКО-договорів у цьому році.

Завдяки експертам Проекту USAID розроблено для місцевої влади Методичні рекомендації щодо впровадження системи енергоменеджменту у бюджетних установах.

Ці та багато інших ініціатив свідчать, що успішна співпраця Парламенту, Уряду, профільних міністерств, Держенергоефективності та Проекту USAID дозволили дати сильний поштовх для реалізації дієвих реформ у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики на користь країни та, головне, українців.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Перейти до вмісту