Ви тут:
Комуналка Полтавщина Суспільство 

Одна з найбільших проблем «Полтававодоканалу» у минулі роки — нестача води в переддень Нового року, — екс-інженер підприємства

Одна з найбільших проблем «Полтававодоканалу» у минулі роки — нестача води в переддень Нового року, — екс-інженер підприємства

Олександр Смолов розпочав роботу в «Полтававодоканалі» в 1985 році. Ветеран праці пригадує, як ліквідовували одну з найбільших проблем водопостачання у Полтаві у 90-і роки — брак води перед Новим роком.

Початок — у першій частині.

Фахівець «Полтававодоканалу» Олександр Смолов працював слюсарем, майстром, інженером.

Коли його запитуєш про найбільші проблеми, з якими стикався у роботі, спеціаліст згадує, що у 90-х в Полтаві 31 грудня багато років підряд не було води. У цей день полтавці використовували її у великій кількості — готували, прали, прибирали. Починаючи з десятої ранку, вода була лише в жителів перших двох поверхів, вище не йшла. Усі насосні третього підйому не справлялися.

Пам’ятаю по собі — щоразу готувалися, що в переддень Нового року води не буде, набирали її. І так з року в рік стабільно, — говорить Олександр Смолов. — У цей день організували чотири-п’ять машин, і якщо десь зникала вода — їхали і давали її будь-якою ціною. Ажіотаж починав спадати з шостої вечора і закінчувався о восьмій. Аварійки працювали — їздили по місту, раптом що, готові лагодити і давати воду.

У перший рік, коли водоканал міг подати скільки води, щоб її вистачило в піковий час, виявилося, що житло не готове до її прийому в такому об’ємі. Мережі і насосні — витримали. По мережам необхідну кількість води подали. Та оскільки в кожному домі розбиралася більша кількість води, ніж зазвичай день — водомірні вузли не могли скільки пропустити.

Інженер зазначає, що тоді в аварійних бригадах 90% роботи полягало в тому, що вони приїжджали в дім, знімали пломби і відкривали байпаси:

Через водомір потрібна кількість води не могла пройти, але при звичному темпі життя — його вистачало. Додалося роботи контролерам водозбуту, адже в цей день пломб в підвалах зірвали як ніколи. Ще одна причина — не до кінця відкрита засувка. Її заклинювало і доводилося швидко змінювати.

Потрібно було переставити потужності, щоб в пікові години — з 10-ї до 18-ї дня, вистачило води в резервуарах. Адже є прийняті норми, а свердловини мають працювати без перебоїв.

Вірно розрахований графік роботи виробничих потужностей дав можливість подати місту необхідну кількість води. Жителі відчули комфорт. Особливо велику радість відчули ті, хто розумів, чого це коштувало. Це колосальна праця, — пригадує Олександр Смолов.

Фахівець напам’ять знає водопостачальні мережі. Після виходу на пенсію він залишається членом колективу — допомагає співробітникам групи інвентаризації, де пропрацював останні роки.

Фахівці групи переносять карту мереж водопостачання та водовідведення з планшетів ще з 80-х років в електронний вигляд. При виконанні ремонтних робіт на мережі водопроводу з деталюванням колодязів, щоразу це допомагає створити повну картину сучасного трубопроводу Полтави.

Прес-служба «Полтававодоканалу»

Перейти до вмісту