Ви тут:
Суспільство Україна 

Маршрутна карта роботи з МВФ щодо енергоефективності є ключовою для України, — Зубко

Маршрутна карта роботи з МВФ визначає не тільки фінансову підтримку України, а й впливає на зменшення навантаження на держбюджет щодо соціальних виплат. Тому, вимога МВФ полягає не у підвищенні ціни на газ, вимога – ліквідувати різницю в ціні на блакитне паливо між різними споживачами та корупційну складову при її нарахуванні.

Про це у прямому ефірі на радіо «Новое время» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«В Уряді вже є напрацювання щодо зменшення навантаження на населення при сплаті за житлово-комунальні послуги. Перше – система субсидіювання. Але з іншого боку, ця система є недостатньо ефективною, адже це величезні витрати бюджету (80 млрд грн за 2017 рік), які абсолютно не мотивують людей до зменшення свого споживання. Сьогодні 65% домогосподарств в Україні, які отримують субсидії, не зацікавлені у проведенні модернізації свого житла. Тому, наше завдання – мотивувати людей до проведення енергоефективних заходів у своїх оселях за рахунок різних інструментів», — зазначив Геннадій Зубко.

Також одними з ефективних напрацювань Геннадій Зубко назвав — впровадження програми «теплих кредитів» та запуск Фонду енергоефективності, який буде спільно з міжнародними партнерами надавати фінансову і технічну підтримку для модернізації житла.

«Це питання не тільки утеплення будинку, це стосується зміни інженерних мереж і саме головне, зменшення обсягу споживання. Такий комплексний підхід сприятиме зменшенню платежів за ЖКП за рахунок зменшення споживання і це є абсолютно європейський шлях, який свого часу проходили всі східно-європейські країни: Польща, Словаччина, Німеччина», — розповів урядовець.

За його словами, скільки б не було розмов про вимоги МВФ, Україні в першу чергу необхідно продемонструвати здійсненні кроки до зменшення енергоспоживання та їхня ефективність.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Перейти до вмісту