Ви тут:
Суспільство 

Китайська соцмережа заборонила букву N. Що ще і чому цензурує китайська влада

Китайська соцмережа заборонила букву N. Що ще і чому цензурує китайська влада

У соціальній мережі Weibo (китайському аналогу Твіттера) більше не можна знайти записи по декількох десятках запитів, у тому числі з латинською літерою N. На це звернуло увагу видання China Digital Times, пише Еспресо.

Активісти, які займаються обходом інтернет-блокувань в Китаї, пояснили заборону символу його використанням у виразах на зразок “n термінів на посаді”.

До числа заборонених виразів відносяться слова “довічний”, “безсмертний” і “культ особистості”, а також назви книг про громадянську війну в Китаї, антиутопій “Скотний двір”, “Дивний новий світ” і “1984”, кінокомпанії “Дісней” і її серії мультфільмів “Вінні Пух”.

Під заборону також потрапило вигадане ім’я “Сі Цзедун”, утворене від злиття імен глав Комуністичної партії Китаю – Мао Цзедуна і Сі Цзіньпіна і ім’я китайського воєначальника Юань Шикая, який на початку 20 століття намагався відновити Китайську імперію.

Регулювання китайських соцмереж посилили після недавнього пропозиції ЦК Компартії Китаю: прибрати з конституції обмеження на кількість термінів для глави держави.

Якщо це рішення підтримає пленум партії, чинний генеральний секретар КПК Сі Цзіньпін зможе залишитися на своєму посту після закінчення другого з його п’ятирічних термінів в 2023 році.

Перейти до вмісту