Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Дозвіл суду на поховання не потрібен: правила не змінились

Дозвіл суду на поховання не потрібен: правила не змінились

З 15 березня почали діяти зміни до Кримінально-процесуального кодексу, прийняті Верховною Радою 6 жовтня 2017 року, але пересічних громадян вони не стосуються. Чутка, що українці більше не зможуть поховати своїх родичів без рішення суду про призначення судмедекспертизи, а морги будуть завалені тілами, виявилась неправдивою.

Йдеться про зміни до ст. 242 КПК України в частині порядку проведення судово-медичних експертиз, результати якої є обов’язковою умовою для видачі тіл померлих людей для поховання.

Багатьох збурила поправка у частині 2: «Слідчий або прокурор зобов’язані звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи», зокрема для встановлення причин смерті; встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень; визначення психічного стану підозрюваного за наявності відомостей, які викликають сумнів щодо його осудності, обмеженої осудності; встановлення віку особи, якщо це необхідно для вирішення питання про можливість притягнення її до кримінальної відповідальності, а іншим способом неможливо отримати ці відомості; встановлення статевої зрілості потерпілої особи в кримінальних провадженнях щодо злочинів, передбачених статтею 155 Кримінального кодексу України; визначення розміру матеріальних збитків, шкоди немайнового характеру, шкоди довкіллю, заподіяної кримінальним правопорушенням.

Але у частині 1 є суттєве положення:

«Експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з’ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з’ясування питань права».

Тобто, правоохоронці звертатимуться до суду за дозволом для судмедекспертизи тільки у рамках кримінального провадження. У разі констатації ненасильницької смерті, дозвіл суду не потрібен.

«Відбулась нарада фахівців, нічого особливого у Полтавській області не відбудеться. Ми будемо посилатись на 6-й наказ (Інструкція про проведення судово-медичної експертизи,  затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.01.95 р. №6 – прим. Авт.). Як було, так і залишиться. Ми відпрацювали механізм, люди можуть не хвилюватися. Чекати доведеться тільки у разі необхідності проведення судово-медичної експертизи, наприклад, виявлені ознаки насильницької смерті. А загалом буде, як раніше», пояснив Віктор Лисак, директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА.

«Полтавське обласне патологоанатомічне бюро працює в штатному режимі, відмови в прийомі тіл померлих немає. При неможливості отримання медичної довідки  про смерть від амбулаторії загальної практики – сімейної медицини, ФАПу, Полтавське обласне патологоанатомічне бюро буде проводити розтин і видавати довідки без обмежень. Підставою являється довідка від органів поліції про ненасильницьку смерть», повідомив в.о. начальника Полтавського обласного патологоанатомічного бюро Вадим Українець.

Перейти до вмісту