Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Як у Миргороді відзначили Масляну

Як у Миргороді відзначили Масляну

Вихідними на центральній площі міста зібралися миргородці, щоб відсвяткувати свято Масляної. А працівники культури забезпечили цікаву програму.

Працівники та учасники художньої самодіяльності Миргородського районного, Гаркушинського та Зубівського сільських будинків культури, спільно із працівниками міського будинку культури підготували змістовне театралізоване дійство, яке не залишило нікого байдужим. Глядачі мали змогу побачити автентичний обряд «водіння колодки» та запряганням коней. Про це повідомили у Миргородській РДА.

Аматори подарували неперевершені враження жителям села Білики. Масові гуляння продовжились святковим концертом від біликівських аматорів сцени. По завершенню свята глядачів пригощали смачними варениками та млинцями.

Довідково

Колодій (Масниця) – за народним календарем починається за тиждень до Великого посту. Серед традиційних українських обрядів, котрі вже одійшли в минувшину, осібне місце належить унікальному, як за формою дійств, так і символікою звичаю, що відомий під назвою “Волочити колодку”.

Обряд «Колодки» чи «Колодія» відзначали напередодні Великого посту, себто сиропусного тижня (у народі його ще називали «сиропусним» або Масницею). Це був власне останній термін, коли ще можна було справляти весілля. Практично ж їх уже не організовували, оскільки на «сиропусну» обмежували скоромну їжу — вживали переважно молочні страви, передовсім вареники із сиром та маслом (а звідси й Масниця).

Відтак на хлопців, котрі не встигли оженитися, чекала «жіноча кара» — Колодій. У давніші часи цей обряд тривав протягом тижня. Кожен день мав свої «іменні наклички». В понеділок «колодка народилась», у вівторок «хрестилася», середу — «похрестини», в четвер — «помирала», в п’ятницю її «хоронили», а в суботу — «оплакували». Відтак, вважається, що в «неділю, останній день Масниці, молодь «волочить колодку». Жінки йдуть по домівках і прив’язують дівчатам та хлопцям невелику паличку до ноги, як кару за те, що не взяли шлюб в останній м’ясоїд.

 

Перейти до вмісту