Ви тут:
Суспільство 

Вчені зробили відкриття, що дозволить “перепрошивати” мозок після інсульту

Учені зробили відкриття, що дозволить “перепрошивати” мозок після інсульту

Дорослі пацієнти, які перенесли інсульт, можливо, отримають ліки, які допоможуть мозку “перепрофілювати” себе. Завдання, які раніше виконувалися пошкодженими інсультом областями, можуть бути делеговані здоровим відділам мозку. Про це пише Еспресо за матеріалами Guardian.

Такао Хенш, професор молекулярної і клітинної біології Гарвардського університету, провів дослідження, яке показало, що мозок можна “перепрошивати”. Блокуючи певні молекули, які перешкоджають здатності мозку змінюватися, можна збільшити його можливості в кілька разів.

“Мозок у дітей і молодих людей дуже пластичний: він здатний повністю “перепрограмовуватись” в залежності від обставин, – каже Хенш. – З часом в мозку стає все більше гальмуючих факторів, які працюють, щоб запобігти надмірному перемиканню. Наше відкриття пропонує нові терапевтичні можливості. Якщо ми зможемо запобігати гальмуванню мозку в розумних межах у дорослих, можливо, ми зможемо і нівелювати наслідки інсульту”.

Хенш вже працює над новим методом терапії. За його словами, ліки, які зазвичай використовуються для лікування біполярного розладу, мають хороші шанси на підвищення пластичності мозку у дорослих.

Однак, за його словами, до “перепрошивки” мозку слід ставитися з обережністю. “Ми повинні бути впевнені, що мозок повністю сформувався і пройшов критичний період, – каже він. – У нас багато сумнівів з приводу використання результатів дослідження на людей. Що якщо доведеться повністю або частково знищувати особистість, сформовану за всі ці роки розвитку?”

Однак Нік Уорд, професор клінічної неврології та нейрореабілітації в Університетському коледжі Лондона, говорить, що це не той випадок, при якому люди, що перенесли інсульт, не зможуть використовувати інші частини мозку для виконання повсякденних завдань.

“Відносно добре відновлені дорослі пацієнти з інсультом мають велику тенденцію до різних видів активності в порівнянні зі здоровими людьми, – каже він. – Крім того, інсульт сам по собі може збільшити пластичність мозку у дорослих на кілька місяців, але при цьому руйнування особистості не відбувається”.

Перейти до вмісту