Ви тут:
Комуналка Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Служба охорони водних ресурсів «Полтававодоканалу» контролює якість стічних вод у понад 300 підприємств Полтави

Служба охорони водних ресурсів «Полтававодоканалу» контролює якість стічних вод у понад 300 підприємств Полтави

Службу охорони водних ресурсів на Полтавському водоканалі створили у 1986 році. Такі структури з’явилися по країні, щоб поліпшити екологічну та природоохоронну діяльність. А ще — забезпечити безаварійну роботу мереж та споруд мереж водовідведення і захистити їх від шкідливої дії забруднюючих речовин.

Про завдання, які стоять перед цією службою «Полтававодоканалу», розповіла її начальник Марина Михальоні ва.Про це йдеться у повідомлені прес-служби «Полтававодоканалу».

Що відбувається з водою, яку використали на підприємстві?

Стічна вода по каналізаційних колекторах потрапляє на очисні споруди. Після необхідних очищення, відстіювання, освітлення та інших технологічних процесів, доведена по своєму складу до певних норм очищена скидається у водойми.

Але різні підприємства скидають різну стічну воду. Чи проводиться якийсь контроль за її якістю?

Перед водоканалом стоїть відповідальне завдання: очищувати стічні води так, щоб не забруднювати довкілля. Але очисні мають межу ефективного очищення. Щоб отримати потрібний результат, на них повинна надходити вода, забруднення якої має перебувати в гранично допустимих нормах. Тобто промислові, харчові та інші підприємства обов’язково мусять робити попереднє очищення стічної води.

Слідкувати за якістю стічної води, яка скидається в систему водовідведення, проходить очисні споруди, а потім потрапляє у водойми — основне завдання нашої служби.

Наші фахівці виїжджають на різні підприємства міста й беруть проби стічної води. Якщо вони виявлять перевищення гранично допустимої концентрації забруднюючих речовин, підприємство має заплатити за скид понаднормового забруднення, тобто за доочищення води. У разі заборгованості чи незгоди підприємства сплачувати за це, питання розв’язуються в судовому порядку.

Мета інспекції — не отримати кошти з підприємства, а спромогтися, щоб воно зробило в себе ефективні локальні очисні споруди. Від сумлінності підприємців виграють усі, адже альтернативи грамотному водовідведенню немає.

Марина Михайльова

Якщо все ж таки підприємець вирішує зекономити на локальних очисних спорудах, який наслідок для міста це може мати?

Агресивні та понаднормово забруднені стоки справляють негативний вплив на стан колекторів. Це призводить до руйнування залізобетонних колекторів, які і без того вже двічі відпрацювали свій строк експлуатації.

Тому наша служба займається обстеженням водопровідно-каналізаційних господарств кожного підприємства, виявляє фактичне забруднення стічної води, пропонує впровадження ефективних заходів покращення її характеристик.

Подача води до ставків

Скільки на сьогодні підприємств Полтави під контролем служби?

Понад триста. Кожне з них має «Вимоги щодо якості скиду стічних вод в систему каналізації м. Полтави», де вказані гранично допустимі концентрації скиду забруднюючих речовин.

Проблема нашої культури водовідведення не в коштах, а в сумлінному ставленні до цього питання, яке, на жаль, часто замовчується.

Проблем екології води без державної програми і відповідного фінансування не розв’язати. Але багато чого ми можемо зробити на місцях, якщо дбатимемо спадок, який залишимо нащадкам.

Перейти до вмісту