Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

Роз’яснення щодо переривання відпустки для догляду за дитиною

Роз’яснення щодо переривання відпустки для догляду за дитиною

З питання щодо переривання відпустки для догляду за дитиною надає роз’яснення головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Ольга Шувакіна.

За статтею 179 КЗпП України та ст.18 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на бажання жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Тобто, частково оплачувана відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається жінці повністю або частково впродовж строку до досягнення дитиною віку трьох років. При цьому жінка може на свій розсуд у будь – який час припинити частково оплачувану відпустку, а потім знову піти в таку відпустку.

Статтею 181 КЗпП України передбачено, що відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 КЗпП України, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

Жінка, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, може припинити таку відпустку з метою використання частини невикористаної щорічної відпустки і відповідно після закінчення щорічної відпустки знову оформити відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Усі зазначені дії мають бути оформлені наказом (розпорядженням) роботодавця на підставі заяви працівниці.

Перейти до вмісту