Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Президент підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Президент підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Президент України Петро Порошенко підписав законопроект про реінтерацію Донбасу 20 лютого, у День Героїв Небесної Сотні.

Як пише 24 канал, Президент доручив закінчити усі підготовчі процедури до 1 квітня. Зокрема, начальник Генштабу повинен запропонувати президентові кандидатуру голови Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ. Порошенко зазначив, що провідна роль відсічі агресії тепер лягає на Збройні сили України.

“Закон жодною буквою не порушує міжнародних зобов’язань України, включаючи мінські домовленості. Україна залишається відданою мирному врегулюванню ситуації на окупованому Донбасі, як це і передбачено нашими міжнародним зобов’язанням”, – заявив Порошенко.

Закон вперше називає Росію країною-агресором. Документ офіційно фіксує, що Російська Федерація є ініціатором збройної агресії проти України та окупантом частини української території. Це означає, що Україна більше не проводить АТО, а вживає заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях. Терористичні організації “ДНР” та “ЛНР” називатимуться “представниками окупаційних адміністрацій РФ”.

Україна не відповідатиме за дії окупантів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Водночас українська влада збиратиме інформацію про всі порушення, які там здійснюються, аби потім притягти Росію до відповідальності.

Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ визначається законопроектом як головний орган, якому будуть підпорядковані сили ЗСУ і всі, кого залучають до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій та Луганській областях.

Перейти до вмісту