Ви тут:
Оголошення Полтавщина Суспільство 

Полтавців запрошують долучитись до відзначення 155-річчя з дня народження Володимира Вернадського

Полтавців запрошують долучитись до відзначення 155-річчя з дня народження Володимира Вернадського

12 березня виповнюється 155 років з дня народження Володимира Івановича Вернадського. Ім’я цього геніального мислителя, природознавця, видатного вченого, організатора науки і основоположника нових наукових напрямів – геохімії, біогеохімії та радіогеології, творця вчення про біосферу та ноосферу, фундатора і першого президента Української Академії наук належить до золотого фонду найвидатніших постатей ХХ ст. і тісно пов’язане з Полтавщиною.

Департамент освіти і науки Полтавської облдержадміністрації пропонує долучитись до відзначення 155-річчя з дня народження Володимира Вернадського та провести у закладах освіти області тематичні інформаційно-просвітницькі, виховні заходи.

Його родина мала українське коріння. Дитинство і юність Володимира пройшли в Харкові. Після закінчення Харківської гімназії він здобував освіту на природничому відділенні фізико-математичного факультету Петербурзького університету.

Його вчителем і науковим керівником був В. Докучаєв – основоположник ґрунтознавства. Після закінчення університету В. Вернадський працював на посаді консерватора мінералогічного кабінету Петербурзького університету.
На початку 1911 року В. Вернадський разом із багатьма вченими подав у відставку на знак протесту проти репресивної політики царського уряду. Він купив невелику ділянку землі в с. Шишаках на Полтавщині, куди переїхав із сім’єю. А наприкінці 1917 року – Вернадський переїхав до Полтави.
У 1918 році, коли влада в Україні перейшла до гетьмана Скоропадського, В. Вернадський стає першим президентом Української Академії Наук (УАН).
Нещодавно у засобах масової інформації було вперше опубліковано інтерв’ю з правнучкою видатного вченого, ознайомитись з яким можна за посиланням http://fakty.ua/259023-v-yunosti-vernadskij-hotel-uehat-v-tropiki-no-lyubov-izmenila-ego-plany

Перейти до вмісту