Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Єгипетські археологи виявили гробницю, якій близько 4,4 тисячі років

Єгипетські археологи виявили гробницю, якій близько 4,4 тисячі років

На стінах гробниці, яка розташована неподалік Каїра, добре збереглися фрески, на яких зображена жриця Хетпет.

Про це пишуть Еспресо з посиланням на BBC

На стінах гробниці, яка розташована неподалік Каїра, добре збереглися фрески, на яких зображена жриця Хетпет. Хетпет служила богині родючості Хатхор, яка, як вважалося, допомагала жінкам під час пологів.

Гробницю виявили під час розкопок на плато Гіза, на південь від піраміди Хеопса, повідомляє міністерство у справах пам’яток старовини Єгипту.

У цьому місці ховали знатних людей часів п’ятої династії давньоєгипетського царства. Деякі гробниці виявили ще в 1842 році.

“Ми знаємо, що це була жінка високого рангу і що у неї були тісні зв’язки з палацом”, – сказав міністр у справах пам’яток старовини Халед аль-Анані.

У гробниці, яка за формою нагадує букву “Г”, є “архітектурний стиль і декоративні елементи часів п’ятої династії”, йдеться у заяві міністерства.

Фрески збереглися дуже добре. На них видно зображення Хетпет на полюванні і риболовлі, а під час отримання подарунків від дітей.

Крім того, на фресках зображені виступи танцюристів і музикантів, а також різні тварини – від домашньої худоби до мавп.

На одній з фресок видно мавпу, яка танцює перед оркестром.

“Такі сцени дуже рідкісні… Одного разу подібну сцену виявили в гробниці “Ка-Ібер”, але на ній мавпа танцювала перед гітаристом, а не оркестром”, – розповів Мустафа Вазирі з міністерства у справах пам’яток старовини агентству AFP.

Міністр аль-Анані сподівається, що археологи виявлять ще знахідок у цьому місці.

 

Перейти до вмісту