Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Дві війни – одне лихо”: у Полтавському краєзнавчому музеї презентували виставку (ФОТО)

“Дві війни – одне лихо”: у Полтавському краєзнавчому музеї презентували виставку (ФОТО)

Бойові дії в Афганістані й АТО: організатори провели паралелі між війнами, відобразивши всі реалії у фотовиставці.

Чимало охочих, побачити фотографії воєнних часів, завітали до краєзнавчого музею. І студенти військового вузу, й воєнні, і пересічні полтавці, мали змогу переглянути світлини із зони бойових дій. Представили як нинішні, так і тогочасні фото. Бійці, обстріли, знаряддя військових, життя на передовій – те, що зображено. Фото розміщені таким чином, що глядач може порівняти події сьогодення й ті, що відбувалися майже 30 років назад.

Війна в Афганістані – це трагедія і звитяга сотень тисяч людей, мужність, доблесть і героїзм, кров і біль, душевні страждання і втрати. Це не лише незагоєна рана, це біль її учасників. Чимало полтавців полягли тоді і гинуть зараз. Багато отримали поранення в АТО й в Афганістані. Колишні військові, які пройшли пекло війни там, не змогли залишитися осторонь, і кинулися захищати Батьківщину на Сході.

Голова Полтавського відділення Української спілки ветеранів Афганістану Олександр Расько брав участь в обох війнах. Він згадує ті часи болючих втрат:

“Шкода, що на старості довелося воювати, знову захищати Вітчизну. Ми організували цю виставку, насамперед, для молодого покоління. Щоб вони побачили, зробили висновки і недопустили подібного. Намагалися у фотографіях передати якнайреальніші відбитки війни”.

Згадують учасники бойових дій своїх побратимів, вітаються з тими, хто ще живий. А також просять молодь оберігати й захищати майбутнє своєї держави.

За десять років пекла Афганістана, на один день припадала смерть чотирьох молодих людей, віком від 18 років. Точне число загиблих у війні афганців невідоме. Оцінки коливаються від 1 до 2 млн чоловік. Їх варто пам’ятати. Про це наголосили на виставці.

“Живі завжди в боргу перед мертвими. І наші діти та онуки мають знати своє історичне минуле, найбільше правди, нехай гіркої, але правди. Нехай війна залишиться лише на фото”.

Перейти до вмісту