Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Децентралізація в дії: місцеві бюджети щороку зростають на 30%

Децентралізація в дії: місцеві бюджети щороку зростають на 30%

Бюджети об’єднаних територіальних громад зросли від 3 до 7 разів після того, як вони об’єдналися. А загалом зростання місцевих бюджетів щороку відбувається приблизно на 30%. Про це розповів Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України під час спільної прес-конференції з МіністромКабінету Міністрів Олександром Саєнком, – повідомляють в Асоціації міст України.

Якщо брати об’єднані територіальні громади, то, фактично, вони перейшли у вищу лігу й стали на рівні міст обласного значення. З 2015 року рівень дотаційності місцевих бюджетів почав падати, впав уже на 23%. Але найголовніше – в бюджеті на 2018 рік майже 16% місцевих бюджетів перетворилися в так званні бюджети-донори. Тобто, це бюджети, яким не допомагає держава. Вони самі допомагають державі і вона потім розподіляє їх між тими територіями, в яких немає належної інфраструктури , – зазначив Олександр Слобожан.

Також виконавчий директор АМУ додав, що Асоціація вітає розпорядження Кабінету Міністрів про передачу земель за межами населених пунктів. Фактично, це поштовх до залучення інвестицій в ОТГ. Плата за землю в окремих бюджетах складає друге місце по надходженню. Про це повідомили в Полтавському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Законодавче поле з 2014 по 2017 рік по децентралізації достатньо якісно сформоване. Зараз стоїть питання імплементації і впровадження цих змін. Ми постійно проводимо навчальні семінару щодо того, як застосовувати нове законодавство. База сформована, ресурс на сьогодні є, стоїть питання вже в ефективності використання цих коштів., – каже Слобожан.

Разом з тим Олександр Саєнко підкреслив, що одним із пріоритетів Уряду на 2018 рік залишається  підтримка місцевої влади.

За всіма програмами, які ми спрямовуємо на місцевий рівень, держава ще додатково дає 38 мільярдів через різноманітні програми. Це 11  мільярдів, які ми додаємо через Фонд регіонального розвитку  і субвенції на соціально-економічний розвиток.  Це 2 мільярди на об’єднані територіальні громади. Це програми фінансування питної води. Програми з фінансування спортивної інфраструктури. І дуже багато інших програм, які держава підтримує додатково», – сказав Олександр Саєнко.

Перейти до вмісту