Ви тут:
Відео Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Бюджет участі: здобутки та перспективи”: у Полтаві відбувся Перший регіональний форум

“Бюджет участі: здобутки та перспективи”: у Полтаві відбувся Перший регіональний форум

Сьогодні у Полтаві відбувся Регіональний форум “Бюджет участі Полтавської області: здобутки та преспективи”. Захід такого масштабу проводять вперше не лише в області, а й в країні.

Учасники підбили підсумки впровадженого проекту. “Мрії здійснюються!” – слоган форуму.

“Бюджет участі” започаткував торік голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький:

– Втілені в життя соціальні проекти стануть в нагоді громадянам.

– Кошти будуть виділяти навесні, як із обласного бюджету, так і з місцевих. По два мільйони з кожних. От така методологія реалізації “Бюджету участі” на 2018-й рік. Можливо, вона буде змінена на 2019-й, бо ми зараз збільшуємо фінансування проекту. Обласна рада пропонує зі свого бюджету виділяти вже 100 тисяч, а не 50. Плануємо взагалі здійснювати фінансування тільки з обласного бюджету. Людей багато, варіантів реалізації теж, найголовніше – аби “Бюджет участі” не ставав менш цікавим для людей, які хочуть реалізувати свої проекти”, – розповів Олександр Біленький.

Програма відразу стала популярною серед жителів області, адже вона надає можливість шляхом співфінансування втілити у життя ініціативи місцевих громад.

“Бюджет успіху” передбачає чотири напрямки: “Енергоефективність та екологія”, “Місцевий економічний розвиток”, “Місцевий соціальний розвиток” та “Розвиток ефективного управління та громадянського суспільства”.

Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях вражений роботою громади області:

“Вітаю Полтавщину із вдалим експериментом! Ваш досвід вивчають тепер по всій Україні, з вас беруть приклад. Вважаю головною метою “Бюджету успіху” – залучення громадян до активної позиції у житті”.

Також Віктор Лях розповів про впроваджену електронну систему “Відкрите місто” та закликав населення до обговорення її функціонування:

“Хочемо почути думку людей з приводу вдосконалення системи, адже завдяки їй здійснюється якісна комунікація з міською владою. Так, пілотні проекти діють уже в Миргороді та Кременчуці. Є мобільні додатки, які ми запустили в ОТГ. У подальшому, хочемо розробити веб-сайти для громад. Бо знаємо, як фінансово важко районам і селам створити такий веб-конструктор. Ми навчимо і покажемо, як треба працювати із сайтом, розробимо базу даних громад”, – зазначив Віктор Лях.

Всього подали 217 проектів. Де передбачено: будівництво дитячих та спортивних майданчиків, поліпшення екологічного стану річок та зелених зон, впровадження енергоефективних програм у школах та дитячих садочках, проведення культурно-мистецьких заходів та інше. Із поданих проектів, 189 відповідали вимогам Положення, їх допустили до електронного та паперового голосування. За ці проекти з 14 по 30 вересня проголосували 54 539 жителів області.

Найкращими визнали 42 проекти з 15 районів Полтавщини (27 — від сільських рад, 8 — від ОТГ, 7 — від селищ, 3 — від жителів міст районного значення). Найактивнішими були Гадяцький та Решетилівський райони — 20 та 21 проектів відповідно.

Одна з переможниць проекту директор Петрівсько-Роменської школи Гадяцького району Світлана Білик:

“Спортивна інфраструктура в селі не дуже якісна, не на високому рівні. А сьогодення вимагає того, щоб наші діти займатися спортом і мати ті можливості, які є в містах. І я дуже рада, що цю підтримку отримала від громадськості, від батьків. І наш проект виграв. Він має назву “Спорт для всіх” і для дітей різного віку. На території Петрівсько-Роменської школи, за підтримки обласної ради, розпочали будівництво футбольного поля зі штучним покриттям. Доповненням до цього буде ще й спортивний сучасний майданчик.


У Великобагачанському районі, завдяки “Бюджету участі”, у життя впровадять екологічну програму, яка передбачає розчищення річки.

“Дізнався із брошури про “Бюджет участі”. Мене зацікавило, почитав. Давно виникала думка зробити щось хороше, але фінансування у нас знаєте яке. Почав потихеньку, дійшов до перемоги. Подав документи на виконання проекту з розчищення русла річки Багачки в межах населенного пункту”, – розповів завгосп Великобагачанської РДА Сергій Кочура.


У Штомпелівській сільській раді Хорольського району вирішили облаштувати паркову зону в селі. Така територія відпочинку буде на стадіоні, поблизу ставка. Ідею мешканки села Ольги Адаменко підтримали у сільській раді. Подали заявку на Проект і перемогли, розповів голова Штомпелівської сільської ради Валерій Іщенко:

“Дізнавшись про проект “Бюджет участі”, що реалізує обласна рада, наша громада вирішила взяти участь, так як цей проект дуже класний. Співфінансування – 50 на 50. 100 тисяч гривень ми можемо беспосередньо залучити в нашу громаду“, – поділився радістю він.

За словами Олександра Біленького, Проект набув уже всеукраїнського масштабу. Тому, на 2019 рік виділять набагато більше коштів. Це 6 млн грн: 4 з обласного і 2 з районного бюджетів.

Перейти до вмісту