Ви тут:
Суспільство 

10 лютого відзначається День домовика

День бешкетника: кого 10 лютого треба обов’язово нагодовувати і чому цього дня не можна лаятися

10 лютого відзначається день Єфрема, в народі колись святкували День домовика  – у церкві вшановують пам’ять Єфрема Сирина, відомого проповідника і богослова. Згодом він був зарахований до лику святих.

Вважалося, що цього дня домовик любить пожартувати, і іноді ці жарти не дуже добрі. Саме з цієї причини намагалися 10 лютого всіляко задобрити домовика. Раніше вірили, що домовик – це не надто добрий дух. Якщо він чимось незадоволений, то може збунтуватися, почати бити посуд і навіть лоскотати господарів уві сні.

Щоб втихомирити і задобрити домовика, на ніч різали чорного півня, змочували віник його кров’ю, після чого підмітали двір і підлогу. Також ставили в кут горщик з кашею, щоб домовик спробував частування і більше не бешкетував.

10 лютого жінки і дівчата намагалися робити прибирання, щоб домовик не сердився. Також 10 лютого заборонялося скандалити і лаятися, вживати погані слова – щоб зайвий раз не сердити духа. Вбивати комах в будинку цього дня не можна – за прикметами домовик занадто сильно розсердиться.

Якщо в день 10 лютого сталася біда, чи захворіла людина – кажуть, що домовик пустує. Загалом, у народі вірили, що в цей день відбувається багато чудес.

Народні прикмети на 10 лютого

Вітряна погода – літо буде дощовим і холодним

Повітря над лісом 10 лютого густий – рік буде дощовим і непогожим

Ліс став чорним – прикмета того, що буде відлига

Кажуть, що на Єфрема хороша риболовля

Якщо нагодувати домовика 10 лютого, то в будинку не будуть пропадати речі

Якщо людина народилася 10 лютого, то буде щасливою.

Перейти до вмісту