Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві планують створити освітній тренінговий центр

У Полтаві планують створити освітній тренінговий центр

Сьогодні у Полтаві провели Міжнародний круглий стіл “Впровадження реформи освіти. Регіональні особливості. Дорожня карта”. Участь у форумі взяли освітяни з Полтавщини, Запоріжжя та Хмельницька.

Головною темою обговорення стало створення методично-консультаційних центрів з питань впровадження освітньої реформи на базі Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА, Омельницької ОТГ, Пришибської ОТГ, Засульської ОТГ, Семенівської ОТГ, Михайлівської ОТГ, Шишацької ОТГ, Білоцерківської ОТГ.

 

Також учасники домовилися проводити на базі центрів відповідні тренінги,  приймати участь у міжнародних проектах. Зокрема, директор департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко, наголосила, що Полтавщина – одна з чотирьох областей, де впроваджують проект:

“Це дуже важливо для нас. На сьогоднішній день завданням стоїть створити освітній проект у кожній школі окремо. Це наповнення школи сучасним обладнанням, технологіями. Звичайно, що це має бути новий вчитель. Дитина повинна йти і виходити із школи із задоволенням. Полтавщина іде високими темпами в Україні з реформи децентралізації. Тому на освіті зосереджують увагу в першу чергу. Це робиться для того, щоб було розуміння громадськості.”

У консультаційних центрах надаватимуть роз’яснення з оптимізації навального процесу, навчатимуть нових методик. Вони працюватимуть лише в ОТГ і з центром у Полтаві. Учасники сподіваються, що після плідної співпраці буде можливість ділитися досвідом з колегами з інших областей.

Експерт шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”, керівник аналітичного центру АММУ  Айдер Сеїтосманов, зауважив про одне із надскладних завдань для об’єднаних територіальних громад:

 

 

“У ході цього процесу є створення функції управління освітою. До об’єднання громад управлінням освітою в селах і селищах займалися відділи освіти районних державних адміністрацій, які є елементами вертикалі державної виконавчої влади у сфері освіти. Функції виконавчих органів сільських та селищних рад у сфері освіти були мінімальними та полягали в реалізації другорядних завдань для забезпечення шкіл (як, наприклад, організація підвозу учнів)”.

 

На відміну від райдержадміністрацій, органи місцевого самоврядування об’єднаних громад є автономними та мають всі повноваження, у тому числі у сфері управління освітою. Але серйозним викликом є їхня інституційна слабкість, яка ускладнюється тим, що процес укрупнення адміністративних одиниць реалізовується у сільських регіонах України.

Таким чином, органам місцевого самоврядування практично усіх 159 об’єднаних громадах, разом з отриманням бюджетних преференцій та управлінських повноважень необхідно буде взяти на себе складне завдання та відповідальність за створення ефективного управління системою освіти в своїх громадах. У цьому, за словами фахівців, допоможуть у вирішенні  питання інформаційні матеріали,  розроблені у рамках шведсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”.

“Ми були за кордоном у Нідерландах, там побачили зовсім іншу систему освіти. Хотілося б дещо впровадити і в нас. Бо багато грошей ми витрачаємо на вітер, особливо на харчі. Підвезення то залишаємо, а от раціон дітей варто змінити. Також слід вчителям навчатися і на уроках застосовувати інші методики. Поступово ми доб’ємося хорошого результату і вийдемо на зовсім новий рівень навчання”, – сказала голова Пришибської ОТГ Валентина Городянко.

 

Загалом, на круглому столі учасники заслухали шість питань.

Перейти до вмісту