Ви тут:
PROвсе Суспільство Україна 

Сьогодні можна буде спостерігати “криваву” суперповню і “блакитний” Місяць

Сьогодні можна буде спостерігати “криваву” суперповню і “блакитний” Місяць

Пік блакитної кривавої суперповні розпочнеться о 14:50 за Києвом, інформує Дзеркало тижня.

31 січня жителі Землі зможуть спостерігати унікальне небесне явище – блакитний кривавий супермісяць. У цей день зійдуться відразу три місячних явища: супермісяць, повне місячне затемнення і “блакитний Місяць”.

При повному місячному затемненні (також званому “кривавим місяцем”) супутник Землі виявляється в її тіні. На відміну від сонячного затемнення, що триває хвилини, місячне триватиме кілька годин.

“Блакитним Місяцем” називається друга повня, що припадає на один календарний місяць. У свою чергу супермісяць – це момент найбільшого зближення Місяця і Землі.

Самі по собі ці явища дуже поширені, але їхня “синхронізація” в один день є досить рідкісним явищем. Так, у Західній півкулі Землі воно в останній раз спостерігалося більше 150 років тому – 31 березня 1866 року. У Східному – 30 грудня 1982 року.

Як повідомляє NASA, жителі Північної Америки, Аляски і Гаваїв зможуть спостерігати затемнення перед світанком, а жителі Близького Сходу, Росії, Австралії, Східної Європи та Нової Зеландії – після сходу Місяця.

33

NASA

Місячне затемнення почнеться приблизно о 14:40 за Києвом і триватиме 75 хвилин.

Раніше вчені заявили про те, що на Місяці можливі “місяцетруси”. Місяць стискається і деформується під впливом тяжіння Землі. Нещодавно на супутнику нашої планети виявили тріщину.

Перейти до вмісту