Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Небезпечне “графіті”: Правоохоронці Полтавщини здійснили рейд протидії наркозлочинності

Небезпечне “графіті”: Правоохоронці Полтавщини здійснили рейд протидії наркозлочинності

“Мій вибір – життя, вільне від наркотиків”. Під таким девізом поліціянти області провели акцію зі знищення написів вулицями Полтави.

За минулий рік правоохоронці вилучили близько 215 кг наркотичних засобів. Це, як і раніше, залишається великою проблемою, від якої потерпає кожна 5 сімя Полтавщини. Тож в поліції ефективно боряться з цим. Головна мета – запобігти наркозлочинності у різних її формах. Зокрема, шляхом викриття “нових схем” втягнення молоді у наркоспоживання та запровадження сучасних превентивних методик. Про це повідомив начальник відділу комунікації ГУНП у Полтавській області Юрій Сулаєв:

“Важливою складовою вирішення питання є довіра між народом і поліцією. Закликаємо вкотре: не мовчіть! Побачили написи з номерами можливого придбання наркотиків – телефонуйте 102. Чим більше громадськість допомагатиме, тим швидше закриємо проблему. І врятуємо від смерті не одне життя”.

Рейд, а його проводять вдруге, охопив центральні райони міста та мікрорайон Левада. Минулого разу відвідали Мікрорайон Алмазний та Сади-2. Крім правоохоронців, до акції долучилися й студенти полтавських вишів. Адже проблема розповсюдження наркотиків стосується кожного полтавця, розповіли студенти.

Вони замальовували фарбою написи номерів телефонів наркоділків. Із цього приводу, Юрій Сулаєв повідомив інформацію, що “збутчики” користуються багатьма схемами:

“Ділки думають, що ми не читаємо їхніх зашифрованих переписок і не перевіряємо номери. Але це далеко не так. Ми також пристосовуємося до вигадок наркоторговців. Зачасту, декілька телефонів належать абсолютно нормальним людям, які поняття не мають, що відбувається. А от “збутчики” фізично ніколи не стикаються із покупцем товару. Швидко змінюють арендовані квартири, де варять наркотичне зілля.

Схема діє приблизно так: є головний “мозок”, декілька виробників, розповсюджувачів, тих, хто робить рекламу товару і ті, хто його купує. Наркотики отримують у так званих “закладках”. Цілком “ліва” особа приходить і мовчки віддає пакетик. І так по колу. Саме його ми невпинно намагаємося розірвати. Ми весь час розплутуємо цей страшний клубок”.

Роботу проводять у комплексі: різні відділи із застосуванням різних методів. Вона не лише профілактична, розповів в.о. начальника Управління протидії наркозлочинності Андрій Латенко:

На фото: другий зліва

“Акцентуємо на тому, хто виготовляє наркотики і хто їх збуває. Взагалі, наша робота тримається на чотирьох основах: виявлення нарколабораторії, притону, того, хто готує і того, хто збуває все те. Це наші пріоритети”.

Миттєва реакція патрульних доволяє швидше виявити порушників чи розкрити наркопритон. Тож патрульні вкотре закликають громадськість не мовчати і телефонувати 102, або ж до консультаційного центру “Твій вибір” (номер 099 72 43 6650). 

“Не ламайте своє життя! Врятуйте іншого від загибелі!”.

 

Перейти до вмісту