Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Ліки від серцево-судинних хвороб, діабету та бронхіальної астми можна отримати безкоштовно

Ліки від серцево-судинних хвороб, діабету та бронхіальної астми можна отримати безкоштовно

Урядова Програма «Доступні ліки», в рамках якої можна отримати необхідні препарати, спрямована на людей із обмеженою фінансовою можливістю

Програма «Доступні ліки» спрямована на доступність до життєво необхідних ліків, насамперед для тих людей, у кого обмежена фінансова спроможність. Сьогодні «Доступні ліки» покривають три захворювання (нозології): серцево-судинні, діабет другого типу та бронхіальну астму. Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні. Наразі програмою «Доступні ліки» передбачено 198 препаратів, багато з яких іноземного виробництва.

  • Із початком реалізації програми були деякі перебої в поставках ліків, бо до цього не готові були як самі виробники, так і аптечні склади зважаючи на новий напрямок роботи. Та й не всі люди знали про можливість скористатися програмою, особливо ті, хто мешкають у сільській місцевості, – говорить директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак. – Сьогодні ми спостерігаємо зацікавленість з боку людей, вони підтримують проект по відшкодуванні вартості ліків. Якщо минулого року програмою скористалися понад 280 тис. осіб, то цьогоріч передбачаємо, що кількість буде значно більшою. Для того, щоб придбати препарат у рамках цієї програми, необхідно звернутися до сімейного лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, адже всі рецепти виписуються саме по діючій речовині. Після чого звернутися в аптеку, яка є учасником програми, й отримати необхідний препарат вартість якого повністю чи частково буде відшкодовуватися державою. Якщо людині потрібні ліки з певною назвою, а їх немає в наявності, тоді знаходять йому альтернативу з тією ж діючою речовиною. Зазначу, що до реєстру додається ще дві нові діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань та діабету 2 типу, відтак на початок лютого очікуємо розширення списку ліків.

Наразі до програми «Доступні ліки» залучено понад 200 аптек, але очікується їх збільшення. Для того, щоб взяти участь в програмі «Доступні ліки», фармвиробник та імпортер лікарських засобів повинен запропонувати ціну на препарат, що не перевищує середньо-діючі ціни в європейських країнах.

  • У рамках програми «Доступні ліки» працює сьогодні не лише КП «Полтавафарм», а й приватна аптечна мережа, – зазначає Віктор Лисак. – Для участі в програмі представник аптеки повинен звернутися до розпорядника коштів, а ними є заклади охорони здоров’я, з якими необхідно заключити угоду й працювати в цьому напрямку. Щодо сільських населених пунктів, то ми ставимо задачу, щоб пацієнт не їхав за ліками у місто, а щоб необхідні препарати доставлялися безпосередньо в населені пункти. Для цього фельдшер має право  укласти угоду з ліцензованим аптечним закладом, який бере участь у програмі, і отримати ліки наперед та видавати їх хворим. Пізніше фельдшер готує та подає звітність до аптеки за рецептами, які виписав, а аптечний заклад отримує кошти від розпорядника (закладу охорони здоров’я чи муніципалітету), з яким він має угоду. Тобто сьогодні повністю змінюється філософія лікування та збільшується відповідальність як зі сторони медичного працівника, так і самого пацієнта. Ми повинні відходити від того, що пацієнт сам собі призначає препарати, купує їх пригоршнями й навіть не задумується, що цим може тільки нашкодити своєму здоров’ю. Сьогодні вводяться деякі нормативні документи щодо кількості аптек, які вже перетворилися на комерційний проект. Крім того на стадії розробки і електронні рецепти, що дасть можливість контролювати продаж препаратів.

Перейти до вмісту