Ви тут:
Суспільство Україна 

Кримінальна відповідальність та суттєве обмеження прав порушника: новації у протидії насильству в сім’ї

Кримінальна відповідальність та суттєве обмеження прав порушника: новації у протидії насильству в сім’ї

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», прийнятого на початку грудня минулого року, за вчинення насильства в сім’ї передбачено позбавлення волі на строк до шести місяців.

Про роботу мобільних груп з протидії домашньому насильству, а також про новації, які передбачені ухваленим законом, розповів заступник начальника Управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Андрій Лабунь.

За його словами, упродовж 2017 року до Національної поліції надійшло понад 110 тисяч заяв, повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з насильством в сім’ї. Майже 1,4 тисячі заяв з цієї кількості – подали діти, повідомляють у Нацполіції.

Андрій Лабунь навів статистику, що стосовно осіб, які вчинили насильство в сім’ї, поліцією складено понад 80 тисяч адміністративних протоколів. Також домашнім насильникам винесено понад 70 тисяч офіційних попереджень про неприпустимість вчинення таких правопорушень. Наразі на обліку Національної поліції перебуває понад 67 тисяч осіб (з них 5,7 тисяч – жінки), які вчинили насильство в сім’ї.

«Аби оперативно та ефективно реагувати на прояви насильства в сім’ї, було прийнято рішення про запуск пілотного проекту «Поліна». Це прибрало «паперову» складову у роботі поліції, зробивши її більш ефективною. Відтак, люди почали отримувати захист та допомогу відразу по приїзду мобільних груп», – зазначив Андрій Лабунь.

Він додав, що з початку роботи «Поліни» мобільними групами здійснено 1692 виїзди за повідомленнями про факти насильства в сім’ї. У 1195 випадках до роботи залучалися працівники соціальних служб.

«Поліцейськими винесено 235 офіційних попереджень про неприпустимість учинення насильства в сім’ї. Складено 488 адміністративних протоколів за статтею 1732 Кодексу України про адмінправопорушення. Цією статтею передбачено відповідальність за чинення насильства в сім’ї, невиконання захисного припису або ж за не проходження корекційної програми. Також порушено 28 кримінальних проваджень», – сказав заступник начальника Управління.

Андрій Лабунь підкреслив, що про ефективність пілотного проекту «Поліна» можна судити за відгуками громадян. З початку роботи мобільних груп на Національну «гарячу лінію» громадської організації «Ла Страда – Україна» вже звернулося 230 осіб з повідомленнями про якісну та ефективну роботу поліції і соціальних служб в рамках цього проекту.

Заступник начальника Управління дільничних офіцерів поліції зазначив, що нерідко поліцейським доводиться виїжджати на сімейні конфлікти із тяжкими наслідками. Зокрема, коли порушники перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння погрожують застосувати зброю, або навіть спричиняють тілесні ушкодження рідним.

У зв’язку з цим, згідно з ухваленим у грудні Законом України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», посилено заходи впливу на сімейного дебошира. Відтак порушник може опинитися за ґратами на термін до шести місяців. Крім того, згідно з рішенням суду після зверненням потерпілої сторони стосовно порушника виноситься обмежувальний припис.

«Порушника обмежують у певних правах. Наприклад, йому можуть заборонити перебувати в одному приміщенні з жертвою домашнього насильства, наближатися до потерпілих, телефонувати їм і так далі. І той факт, що агресор є власником житла, на ситуацію не впливає. Він не позбавляється права на житло, обмежуються лише його права. Це, до речі, стосується і вогнепальної зброї: у разі таких порушень у агресора можуть вилучити зброю або скасувати дозвіл на неї, і відновити дозвіл він уже не зможе», – зазначив Андрій Лабунь.

Він також повідомив про розширення кола осіб, які підпадають під дію цього закону.

Зокрема, Цивільним кодексом були визначені певні категорії осіб. Якщо люди не вели спільного господарства, правоохоронці не могли кваліфікувати протиправні посягання на них як домашнє насильство.

«Тобто, якщо у двокімнатній квартирі проживає розлучена пара, і між колишнім подружжям виникав конфлікт, то ми не могли вжити ніяких заходів. Максимум – профілактична бесіда, і все. На сьогодні закон вже трактує такі дії як домашнє насильство», – наголосив Андрій Лабунь.

Він також додав, що зараз після набрання чинності законом Нацполіція приводить у відповідність до нього усі свої нормативно-правові акти – накази, бланки тощо. Пізніше їх затвердить Міністерство внутрішніх справ України, після чого їх зареєструють в Міністерстві юстиції.

 

Перейти до вмісту