Ви тут:
Суспільство Україна 

Довели провину “Буркута” у розстрілі Небесної сотні за допомогою новітніх технологій

Довели провину “Буркута” у розстрілі Небесної сотні за допомогою новітніх технологій

В Україна використали новітні криміналістичні технології, щоб ідентифікувати автомати «Беркута», з яких вбивали Небесну сотню на Майдані.

Раніше в Україні з радянських часів трасологічні і балістичні дослідження проводилися в експертних установах на радянських мікроскопах МСК-1. Я його теж сфотографував для порівняння. Робота на цьому мікроскопі вимагала надзвичайного таланту від експерта, оскільки порівняння здійснювалося вручну, пише ZIK з посиланням на Обозреватель.

«10 березня 2017 року Кабмін виділив 5,8 мільйонів гривень (близько 230 тисяч доларів) на закупівлю сучасного швейцарського криміналістичного електронного мікроскопа порівняння VisionX від компанії Projectina AG. І Київський інститут судових експертиз уже в минулому році отримав цей сучасний мікроскоп», – повідомив Бутусов.

Цей мікроскоп здійснює порівняння автоматично. Всі функції регулювання – автоматичні. Всі отримані параметри визначаються автоматично. Порівняння із базою даних здійснюється також автоматично. Це дозволяє усунути суб’єктивний людський фактор.

Крім того, мікроскоп здійснює 3D сканування і створює об’ємну комп’ютерну модель для реконструкції будь-якого боєприпасу, який досліджується. Це дозволяє представити початковий вигляд об’єкта та умови його застосування.

Застосування мікроскопа VisionX дозволило експерту КНДІСЕ Ігорю Самойленку провести дослідження і порівняння характеристик зброї і боєприпасів, що застосовувались на Майдані.

«Правоохоронні органи виявили 23 автомати Калашникова АКМ, 1 снайперську гвинтівку Драгунова СВД, 1 помпову рушницю Іж-12, які після застосування на Майдані втопили в водоймі. Номери зброї – номери штурмової роти «Беркута». Тепер треба порівняти характеристики патронів цієї зброї з кулями, які витягли на Майдані з тіл убитих і поранених. Завдяки технології VisionX достовірно ідентифікованої зброї «Беркута», – наголосив він.

Адвокати «Беркута» тепер вимагають ще однієї експертизи – уже в Харківському інституті судових експертиз. Там також держава придбала і встановила сучасний мікроскоп.

Таким чином, вдалося викрити фейки російської пропаганди, яка звинувачує у свавіллі «Беркута» на Майдані активістів.

Перейти до вмісту