Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

2018 рік – рік реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”

2018 рік – рік реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”

Указом Президента України від 14 листопада 2017 року № 361/2017 оголошено в Україні 2018 рік Роком реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!” .

Про те, яка робота буде проведена щодо реалізації вищезазначеного Указу консультують фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

З метою формування у суспільстві правової культури та правової свідомості, сприяння підвищенню рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України у різних сферах життя Кабінету Міністрів України доручено затвердити план заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”, передбачивши, зокрема: інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних “гарячих ліній”, організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів; здійснення комунікаційних заходів з метою реалізації зазначеного проекту

Обласним, Київській міській державним адміністраціям доручено забезпечити розроблення та виконання відповідних регіональних планів заходів, спрямованих на реалізацію правопросвітницького проекту “Я маю право!”. Виконання планів планується здійснювати шляхом проведення відповідної інформаційно-роз’яснювальної роботи, у тому числі у місцевих засобах масової інформації; запровадження на регіональному телебаченні програм, орієнтованих на підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян; проведення із залученням закладів освіти, закладів культури, установ, організацій олімпіад, конкурсів та інших заходів, спрямованих на підвищення рівня знань громадян щодо гарантованих їм Конституцією та законами України прав у різних сферах суспільного життя.

Органам місцевого самоврядування рекомендовано сприяти забезпеченню реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”.

Таким чином, робота по реалізації Загальнонаціонального просвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО!», що проводилася у 2017 році Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги (БПД) та територіальними органами юстиції за підтримки USAID “Нове правосуддя” та іншими донорами буде поглиблюватися і розширюватися.

До географії проекту віднесено всю територію України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро правової допомоги. Важливим елементом проекту стало створення на базі КМУ моніторингової групи для системного періодичного розгляду ключових справ щодо порушення прав громадян (поблоково) та притягнення до відповідальності державних чиновників чи осіб, з боку яких відбулось порушення прав громадянина.

Слоган проекту: «ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ!» означає, що громадянин знає свої права, користується ними і знає, що треба робити, коли його права порушують, захищаючи себе згідно з законами, а держава захищає громадянина і його права

Стратегічним завданням довгострокової національної програми “Я МАЮ ПРАВО!” є підвищення рівня знання українців щодо своїх прав у різних сферах життя, правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права. Реалізація проекту відбувається шляхом об’єднання зусиль та інфраструктури Уряду, органів Міністерства юстиції, фахівців системи БПД, міжнародних партнерів та інших зацікавлених сторін.

У 2017 році ключовими напрямами роботи в рамках проекту стали захист майна, захист бізнесу, протидія корупції у сфері освіти та розяснення громадянам їх прав. Відповідно цільовими аудиторіями стали власники бізнесу та майна, студенти, позивачі до суду, працівники системи БПД та органів юстиції як амбасадори реформи правової свідомості

«У рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!» український Уряд в серпні прийняв рішення зробити крок на упередження незаконних дій в аграрній сфері. По всій країні були запущені антирейдерські аграрні штаби, які за цей час захистили від захоплень десятки фермерських господарств. Протягом серпня мобільні групи об’їхали 340 населених пунктів та надали консультації тисячам українців», – наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

Члени Кабміну також затвердили оновлений склад Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. За підсумками зустрічей з аграріями комісія підготувала низку рішень, спрямованих на ліквідацію більшості законодавчих шпарин, які давали можливість діяти аграрним рейдерам.

Додатково Мін’юст разом з Міністерством аграрної політики та продовольства презентували напрацювання, які мають унеможливити подвійну реєстрацію договорів оренди землі. Також власники землі отримають можливість поставити на контроль будь-які реєстраційні дії зі своїми ділянками.

Уряд доручив Міністерству юстиції і системі безоплатної правової допомоги на постійній основі проводити консультування в сільській місцевості людей щодо укладання договорів оренди. Окрім цього, Уряд доручив Міністерству юстиції протягом місяця розробити зміни до законодавства, які забезпечать більш жорстку відповідальність батьків за несплату аліментів.

«Ми візьмемо практику європейських країн щодо обмеження виїзду за кордон для тих, хто ухиляється від сплати аліментів, обмеження прав водіння транспортних засобів такими особами, обмеження можливостей відкриття ними рахунків у банках», – прокоментував ініціативу Павло Петренко.

Кабмін прийняв рішення презентувати Національній раді реформ при Президентові України стратегію розвитку проекту “Я МАЮ ПРАВО” та звернутися з ініціативою оголосити 2018 рік роком реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!», що й було підтримано Президентом.

Суттєва робота була проведена у Полтавській області. Станом на 19 грудня 2017 року адвокатам системи надано понад 5600 доручень для захисту громадян у кримінальному процесі. До місцевих центрів та бюро правової допомоги звернулося понад 28 тисяч мешканців області, майже 3 тисячам з них адвокатами та працівниками системи надано вторинну безоплатну правову допомогу

На Полтавщині діє обласна, 3 міських, 25 районних і 31 селищна, сільська програма правової освіти населення, що сприяє пожвавленню правоосвітньої діяльності. Так, лише в рамках обласної програми проведено 9 кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині», активізовано роботу Міжвідомчих координаційно-методичних рад з правової освіти населення, проводяться семінари для юрисконсультів органів влади,круглі столи тощо; забезпечено проведення навчальних заходів з питань євроінтеграції, децентралізації та розвитку БПД у обласному ЦППК; організовано наукові дослідження з питань зарубіжного досвіду надання безоплатної правової допомоги, здійснено публікації матеріалів, проведено Першу та Другу Всеукраїнські науково-практичну конференції на тему: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти»; розроблено та опубліковано наукові, інформаційні та методичні матеріали

На виконання доручення Міністра юстиції організовано роз’яснювальну роботу з питань дотримання законодавства в аграрній сфері – проведено 62 заходи, якими охоплено понад 1100 громадян, 780 громадян отримали консультації.

Стратегією проекту передбачено, що у 2018-2019 роках вузловими напрямами роботи стануть: права громадян під час спілкування з правоохоронними органами; права споживачів; права дітей та жінок; права учасників АТО, ветеранів війни; права тимчасово переміщених осіб; права малозабезпечених; права людей з інвалідністю.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Перейти до вмісту