Ви тут:
Медицина Суспільство 

20 січня виповнилося 100 років від дня народження Олександра Олексійовича Шалімова

20 січня виповнилося 100 років від дня народження Олександра Олексійовича Шалімова

Його називали Богом у хірургії, він зробив 40 тисяч операцій, а ЮНЕСКО присвоїло йому звання “Людина планети”. Це все про Олександра Шалімова. Один зі своїх днів народження Шалімов відзначив одночасною операцією на 18-ти столах. Це був майстер-клас для молодих хірургів із різних регіонів.

В Україні лише два інститути звуться іменами хірургів-практиків, назви їм дав народ – імені Амосова та імені Шалімова. Обидва лікарі народилися в Росії й пройшли шлях від робітфаків, районних лікарень з операціями під звичайною лампою до створення власних шкіл.

В українських клініках до Шалімова смертність під час резекції шлунка була 17 відсотків. Він вивчав техніку операцій у Німеччині, проводив досліди на собаках і трупах. А потім розробив нову методику – смертність упала до 0,3 відсотка. Опоненти вимагали як доказ – знімки, а спеціальної апаратури для них не було. Шалімову довелося науково обгрунтовувати свій метод аж у трьох докторських дисертаціях. Йому повірили тільки після трьох із половиною тисяч унікальних операцій на підшлунковій.

Його учнів і досі звуть “шалімовцями”. Його інституту 39 років, і в ньому саме за Шалімова почали робити операції з трансплантації – перші в Україні. Досвідчені хірурги, учні Шалімова, зізнаються: часто, стоячи за операційним столом, відчувають за своєю спиною Олександра Олексійовича Шалімова.

Олександр Шалімов – дійсний член Академії медичних наук України (1993) і Нью-Йоркської академії наук, член міжнародного союзу хірургів, доктор медичних наук, професор, Герой України (2005). Першим провів успішну пересадку підшлункової залози хворому діабетом, розробив і впровадив нові методи операцій при онкологічних захворюваннях, органів травлення, серця, судин. Під його керівництвом проведена перша в Україні операція з пересадки серця.

За рішенням ЮНЕСКО, у 1998 році академік Шалімов був названий Людиною планети. Засновник Київського науково-дослідного інституту клінічної та експериментальної хірургії – нині Національний Інститут хірургії та трансплантології ім. О.О.Шалімова АМН України.

Джерело: ukrsvit.org

Перейти до вмісту