Ви тут:
Суспільство 

За нелегально ввезені російські книжки платитимуть штрафи

За нелегально ввезені російські книжки платитимуть штрафи

Нелегально завезені в Україну російські книжки вилучатимуть з книжкових ринків і крамниць, а їх розповсюджувачі платитимуть штрафи. Про це заявив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко у відеозверненні.

Як пише “Читомо”, при першому порушенні, розповсюджувач платитиме штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат (32 тис. грн), при повторних випадках — 50 мінімальних зарплат (160 тис. грн).

Віце-прем’єр-міністр також проінформував, що минулого року в Україну було завезено понад 50 тис. найменувань російських книжок, зате цього року, після запровадження дозвільної системи, кількість найменувань до кінця року не перевищуватиме 8 тис.

«Після запровадження дозвільної системи від 22 травня цього року 7 тис. 700 назв російських книг отримали дозвіл на офіційне поширення в Україні, 177 відмов за формальними ознаками — неправильно документи заповнені, не повністю… Лише 20 дозволів не отримано за змістовними причинами, коли у книгах антиукраїнська агітація, пропаганда, приниження гідності українського народу, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, визнання анексії Криму і т.д. А взагалі ситуація, коли лише порядку 8 тисяч книг подано на отримання офіційного дозволу в Україні, говорить про те, що імпортери почали ставитися до цього процесу відповідально»,  зазначив він.

Нагадаємо, у травні цього року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2017 № 262 «Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України».

Відтепер розповсюджувачі видавничої продукції з Росії та тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення видавничої продукції. Рішення про відмову у видачі дозволу приймає експертна рада Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Перейти до вмісту