Ви тут:
Суспільство Україна 

Україна повернула собі порт у В’єтнамі

Україна відновила державний контроль над портом “Лотос” у в’єтнамському Хошиміні (Сайгоні), повідомив у Facebook міністр інфраструктури Володимир Омелян.

37,93% порту належить держпідприємству “Чорноморське морське пароплавство”. Сума дивідендів на рахунках у В‘єтнамі до сплати в Україну становить $250 тис.

“Ця історія виглядала безнадійною ще у 2015 році, коли будь-які спроби повернути державний актив зустрічали погрози і ігнорування українських ділків, які його захопили і сподівалися, що забудуть або вдасться домовитися. Наразі буде виплачено $250 тис. дивідендів, після проведеного аудиту ця сума виросте в рази”, – написав Данилюк.

Заступник міністра інфраструктури України Віктор Довгань у колонці для “Центру транспортних стратегій” уточнив, що на балансі порту перебуває 60 вантажних автомобілів, 5 кранів, 6 складів площею 6500 кв. м та 300 метрів причальної стінки. На території порту американська компанія побудувала термінал-рефрижератор за $20 млн і наразі продає його. Поруч із “Лотосом” є 2 га території, де можна будувати новий порт.

Основу структури вантажопотоку складають будівельні матеріали, мінеральні добрива, автомобілі з Китаю, Японії та Південної Кореї.

“Ситуація була досить складна – ЧМП Бласко розкрадали роками – і з найбільшої в світі суднохідної компанії Україна отримала банкрута. Але команда Мінінфраструктури переломила ситуацію – до кінця місяця має надійти 250000 доларів США дивідендів. Ми розпочинаємо аудит і, я думаю, прибутки зростуть”, – написав Довгань.

Перейти до вмісту