Ви тут:
Відео Комуналка Полтавщина Суспільство 

Щороку «Полтавагаз» повіряє близько 800 промислових лічильників газу (ВІДЕО)

Щороку «Полтавагаз» повіряє близько 800 промислових лічильників газу (ВІДЕО)

Власники промислових вузлів обліку природного газу, крім побутових споживачів, мають «здавати» лічильник на періодичну повірку кожні два роки. Порядок проведення повірки чітко визначений Кодексом ГРМ.

Хто несе відповідальність за додержання строків повірки?

Лічильники газу побутових споживачів «Полтавагазу» мають проходити повірку кожні вісім років. Більше того, такі періодичні повірки здійснюються за кошти газорозподільного підприємства. Воно ж слідкує і за термінами її проведення.

Якщо ж мова йде про непобутових споживачів (промисловість), то тут відповідальність за додержання строків повірки та витрати на її проведення лягають на плечі самого споживача. Термін проведення періодичної повірки для комерційних лічильників — раз на два роки.

Для належної організації періодичної повірки лічильника або лічильників, непобутовий споживач має заздалегідь (не пізніше, ніж за 10 днів до запланованої дати) попередити «Полтавагаз» про необхідність проведення повірки відповідною письмовою заявою.

Як проходить повірка промислових лічильника газу?

Повірка промислових вузлів обліку газу по всій території діяльності «Полтавагазу» проводиться на повірочній установці, що знаходиться в Полтаві (по вул. Козака, 2а). Окрім того, для проведення періодичних та позачергових повірок до підприємства звертаються непобутові споживачі з районів та областей діяльності інших газорозподільних підприємств.

Повірочна установка для промислових лічильників займає досить великий простір, адже комерційні вузли обліку можуть важити 150 і більше кілограм. Для проведення повірки у підприємства є чотири еталонних лічильника. Максимальні витрати, які тут можуть повірити, — 2500 кубометрів газу на годину, мінімальні — 0,25 кубометри на годину.

За рік служба перевіряє близько 800 промислових лічильників. Фахівці «Полтавагазу» несуть відповідальність за результати перевірки.

У разі якщо за результатами повірки лічильник потребуватиме ремонту або визнають непридатним, його власник за власний рахунок повинен забезпечити його ремонт або ж придбати новий.

Які наслідки несе за собою прострочення терміну повірки?

У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника з вини споживача (незабезпечення належної організації повірки власного лічильника або недопуск до нього представників Оператора ГРМ) обсяг спожитого природного газу через промисловий лічильник з пропущеним терміном повірки, розраховується відповідно до вимог розділу ХІ Кодексу ГРМ.

Нагадаємо, що у юридичних осіб Полтави та області є можливість зареєструватися у «Кабінеті споживача» для непобутових споживачів (http://poltavagaz.com.ua/person/index.php). З його допомогою можна передавати показники, відслідковувати щомісячні нарахування і стан сплат.

Прес-служба «Полтавагазу»

 

Перейти до вмісту