Ви тут:
Екологія Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Депутати Полтавської облради розглянули питання охорони довкілля

Депутати Полтавської облради розглянули питання охорони довкілля

Учора постійна комісія обласної ради з питань екології та раціонального природокористування розглянула низку профільних питань, які планується внести до порядку денного другого пленарного засідання вісімнадцятої сесії обласної ради.

У засіданні, яке вів голова комісії Ігор Горжій, взяли участь заступник голови обласної ради Анатолій Ханко, заступник голови облдержадміністрації Роман Товстий, депутати обласної ради: Василь Хоменко, Василь Красюк,Тетяна Микуця, Віктор Мартиненко, Олег Діденко, Микола Первак, Руслан Ляшко, Віталій Бабак, заступник керівника апарату – керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Оксана Черкас. Про це повідомили у Полтавській обласній раді.

Відповідно до порядку денного, депутати обговорили та підтримали проекти рішень: «Про внесення змін до рішення чотирнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 06.03.2017року № 406 «Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природоохоронного середовища Полтавської області в 2017 році» зі змінами, затвердженими рішенням п’ятнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 26.04.2017 року № 453, рішенням сімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 14.07.2017 року № 502 та рішенням першого пленарного засідання вісімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 12.10.2017 року №559»; «Про внесення змін до рішення п’ятнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 26 квітня 2017 року № 452 «Про затвердження Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природоохоронного середовища Полтавської області в 2017 році» зі змінами, затвердженими рішенням сімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 14.07.2017 року № 501 та рішенням першого пленарного засідання вісімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 12.10.2017 року № 558»; «Про затвердження додаткового Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2017 році».

Також знайшов підтримку у комісії проект рішення «Про пооб’єктний перелік робіт з охорони земель, витрати по яких підлягають компенсації за рахунок коштів обласного бюджету, що надходять в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва».

У порядку контролю депутати розглянули стан виконання рекомендацій постійної комісії від 06 червня 2017 року щодо завершення будівництва магістрального водоводу і підземного водозабору для водопостачання с. Пришиб, с. Роботівка, с. Єристівка Пришибської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області та приєднання водоводу до електричної мережі. За інформацією представника ТОВ «Єристівський гірничо-збагачувальний комбінат» Миколи Лапіна, на сьогодні відповідні роботи виконано на 91 відсоток. У свою чергу, представник «Полтаваобленерго» Михайло Білас повідомив, що проектно-технічна документація на під’єднання даного об’єкту до мережі електропостачання опрацьовується, після проплати будуть проведені технічні роботи.

Наразі, на пропозицію Ігоря Горжія, комісії взяла дану інформацію до відома. Разом з тим, Ігор Горжій наголосив, що зважаючи на соціальну значимість, дане питання до остаточного вирішення перебуватиме на контролі постійної комісії.

Ще одне питання, яке має суспільний резонанс, було розглянуто постійною комісією – про ситуацію на сміттєзвалищі твердих побутових відходів на території смт. Велика Багачка Великобагачанського району Полтавської області в рамках створеної відповідно до розпорядження голови обласної ради від 18.10.2017 року № 191 робочої групи. Як доповіла в.о. начальника Державної екологічної інспекції в області Вікторія Бучнєва, інспекцією проведено позапланову перевірку КП “Великобагачанський житлосервіс”, з метою усунення виявлених порушень (не санкціоноване вивезення ТОВ «Науково-виробнича компанія «Укрекопром», що спеціалізується на утилізації бурових відходів, бурового розчину на полігон твердих побутових відходів у селищі Велика Багачка) надано обов’язковий для виконання припис.

У зв’язку з тим, що питання утилізації відходів буріння видобувними підприємствами в області залишається недослідженим, комісія рекомендувала голові обласної ради та голові облдержадміністрації створити робочу групу для вивчення даного питання.

Депутати розглянули звернення Державного підприємства «Кременчуцьке лісове господарство» від 05.12.2017 року № 583 щодо Стратегії сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року. З метою збереження лісогосподарських підприємств, забезпечення їх сталого фінансування з державного бюджету, комісія доручила депутату Василю Красюку розробити відповідний проект звернення до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України та внести його від комісії на розгляд обласної ради.

Комісія розглянула та взяла до відома інформацію про розпорядження Національної служби посередництва і примирення від 27.11.2017 року № 313-р «Про реєстрацію колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками регіонального ландшафтного парку «Кременчуцькі плавні міста Кременчука та адміністрацією регіонального ландшафтного парку «Кременчуцькі плавні» міста Кременчука Полтавської області.

У контексті даного питання було розглянуто також звернення виконавчого комітету Білецьківської сільської ради Кременчуцького району Полтавської області щодо рішення першого пленарного засідання вісімнадцятої сесії обласної ради сьомого скликання від 12 жовтня 2017 року № 568 «Про внесення змін до рішення вісімнадцятої сесії Полтавської обласної ради третього скликання «Про організацію регіонального ландшафтного парку «Кременчуцькі плавні» та затвердження проекту його створення» від 12 липня 2001 року» та проект рішення «Про внесення змін та доповнень до рішення першого пленарного засідання вісімнадцятої сесії Полтавської обласної ради сьомого скликання від 12 жовтня 2017 року № 568 «Про внесення змін до рішення вісімнадцятої сесії Полтавської обласної ради третього скликання «Про організацію регіонального ландшафтного парку «Кременчуцькі плавні» та затвердження проекту його створення» від 12 липня 2001 року», який має за мету зберегти природо-заповідну територію ландшафтного парку та саме підприємство як юридичну особу.

У ході засідання депутати розглянули та взяли до відома відкрите звернення Всеукраїнської екологічної ліги від 07.12.2017 року № 116/12 щодо змін у Бюджетному кодексі України в частині зменшення фінансування природоохоронних заходів; підтримали внесення змін, доповнень та викладення в новій редакції Регламенту Полтавської обласної ради сьомого скликання, затвердили план роботи постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування на 2018 рік.

Перейти до вмісту