Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відкрили меморіальну дошку журналісту Олександру Кулику

У Полтаві відкрили меморіальну дошку журналісту Олександру Кулику

11 листопада у Полтаві відбулося відкриття меморіальної дошки відомому журналісту, правозахиснику і політичному діячу Олександру Кулику. Він був першим редактором міської газети «Полтавський вісник», головним редактором, засновником та видавцем першої незалежної газети «Полтавська думка». Олександра Кулика обирали народним депутатом України 3-го скликання та двічі – депутатом Полтавської міської ради. За журналістську і правозахисну діяльність він нагороджений орденом Спілки офіцерів України – Хрестом «За мужність». У 2009 році визнаний кращим журналістом України в жанрі журналістських розслідувань проти корупції. Торік, після важкої хвороби, на 64-му році життя Олександр Васильович відійшов у Вічність.

Ініціатива відкриття меморіальної дошки, яку виготовив полтавський благодійник Вадим Голобородов, належить брату небіжчика Володимиру Кулику. Також її підтримали Людмила Зубенко, Валентина Шемчук, член Правління Полтавської обласної організації НСЖУ Віталій Скобельський, інші небайдужі полтавці. На відкритті дошки зібралися понад сотні представників полтавської громадськості, духовенства, рідних, друзів, колег. Вони ділилися спогадами про цю неординарну особистість, згадували основні віхи його життя, творчості, політичної діяльності.

Голова Полтавської ОО НСЖУ Євген Лопушинський виступив із ініціативою заснувати премію імені Олександра Кулика для мас-медійників, які займаються журналістськими розслідуваннями.

Особисто для мене, – наголошував він, – Олександр Кулик передусім авторитетний тим, що брався за теми, які решта воліла не помічати. Він писав і говорив те, про що інші сором’язливо намагалися промовчати. Тому премія імені Кулика для розслідувачів, думаю, буде досить престижною нагородою. Переконаний, правління ПОО НСЖУ підтримає цю ініціативу, і з наступного року премія буде заснована.

Під час урочистого відкриття меморіальної дошки учасники зібрання вшанували Олександра Кулика хвилиною мовчання. А представники духовенства Української Автокефальної Православної Церкви справили панахиду та освятили дошку.

Перейти до вмісту