Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді відбувся мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв голодоморів

У Миргороді відбувся мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв голодоморів

Сьогодні у сквері Скорботи відбувся мітинг-реквієм до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні. Миргородці вшанували пам’ять загиблих під час геноциду українського народу, згадали трагедію 1932-1933 років, яка забрала життя мільйонів українців та запалили свічки Пам’яті.

Звертаючись до миргородців, керуюча справами виконавчого комітету Антоніна Нікітченко зазначила, що Голодомор 32-33 років, визнаний багатьма країнами геноцидом українського народу, став найбільшою трагедією українського народу за всю його багатовікову історію. Голодне лихоліття 32-33-го років – не просто історична минувшина, а глибока духовна рана та тлі української історії, яка пекучим болем пронизує пам’ять багатьох поколінь. Сьогодні треба говорити про минуле задля майбутнього, щоб це лихо ні коли не повторилося. Пам’ять про них має бути вічною, як реквієм, як пересторога всім живим.

Україна втратила мільйони: хліборобів, учених, творчу інтелігенцію. Штучно створений голод вписав Чорну сторінку і в історію Миргорода. На території скверу Скорботи, на місці масового захоронення дітей, де тоді діяв Личанський притулок, покояться невинні дитячі душі. Скільки їх точно ніхто не знає. На сьогодні в нашім краї встановлено імена  понад 1,5 тисячі жертв Голодомору. Проте, це далеко не повний список. За свідченнями очевидців, на Миргородщині голодною смертю померли близько 10 000 осіб. У музею Голомодомору експонуються речі, які відтворюють 32-33-й рік. Про це повідомили у Миргородській міській раді.

У рамках тематичного заходу колектив Центру культури та дозвілля показав літературну композицію, відтворивши уривок тогочасного лихоліття. Завершився мітинг–реквієм засвічуванням свічок та молитвою у пам’ять про жертв Голодомору 32-33 років.

У четверту суботу листопада в Україні на підставі Указів Президента Л. Кучми № 1310/98 та Президента В. Ющенка № 431/2007 відзначається День пам’яті жертв Голодомору.  Гасло цьогорічних пам’ятних заходів: “Голодомор – помста за свободу”.




Перейти до вмісту